Počeli radovi na sanaciji vodovoda u Sokocu i Knežini

13.06.2014. 08:42 / Izvor: eKapija.ba

Projekat je vrijedan 100 miliona eura, koji se finansira sa 50 miliona eura kredita Evropske investicione banke, 35 miliona grant sredstava i 15 miliona eura domaćeg učešća.

Sokolac je jedna od 29 opština, koje su dobile „zeleno svjetlo“ za ulazak u najkompleksiniji projekat u Republici Srpskoj, „Snabdijevanje vodom i kanalizacija“, ukupne vrijednosti 100 miliona eura, koji se finansira sa 50 miliona eura kredita Evropske investicione banke, 35 miliona grant sredstava i 15 miliona eura domaćeg učešća. Vrijednost ovog projekta za opštinu Sokolac je oko šest miliona KM.

Projekat je podijeljen u dvije komponente, tako da Komponentu -1 čini:

LOT -1 koji podrazumijeva nabavku i ugranju opreme na vodosistemu Sokolac, i LOT -2 koji čine dva dijela;

a) Izgradnja primarnog potisnog cjevoda Knežina,

b) Rekonstrukcija primarnog voda kroz Sokolac od Podromanije do mosta na ulasku u gradsko naselje iz pravca Han Pijeska.

Nakon što je provedena tenderska procedura i radovi povjereni konzorcijumu firmi; „AA-komerc“ iz Pala i „Rajak VoB“ iz Sokoca, izvođači su uvedeni u posao krajem marta.

"Trenutno radimo primarni potisni cjevovod od Vrela Bioštice prema rezervoaru vodovoda Knežina na Kopljevićima. Radovi teku planiranom dinamikom, zahvaljujući dijelom i velikom razumijevanju i podršci mještana. Uradili smo 1.300 od ukupno 3.000 metara. Preostalo je da odradimo cjevovod u dužini 1,5 km i pumpnu stanicu i nadamo se da ćemo ispoštovati rok i svoj dio posla uraditi na vrijeme. Za nepuna dva mjeseca poteći će voda u rezervoar vodovoda Knežina, a stanovništvo će biti uredno snabdijeveno vodom", vjeruje direktor preduzeća „Rajak VoB“ Duško Rajak.

Ova firma je prema dogovoru sa partnerom u poslu dobila zadatak da izgradi primarni potisni cjevovod od Vrela Bioštice do rezervoara na Kopljevićima, da izvrši nabavku i ugradnju oko 2.000 vodomjera sa 4.000 ugradbenih ventila, te hidranata i druge opreme za gradsko naselje Sokolac. Preuzeli su i obavezu nabavke i ugradnje dvije crpne pumpe kapaciteta 20 litara u sekundi, za ispumpavanje vode u rezervoar na visinu od 200 metara. Pomenuti poslovi predstavljaju dio Komponente -1, projekta „Snabdijevanje vodom i kanalizacija opštine Sokolac“, ukupne vrijednosti oko 934.650 KM.

"LOT -1, vezano za nabavku i zamjenu opreme na sekundarnoj mreži u Sokocu ide svojom dinamikom. Oprema je nabavljena i trenutno se ide u zamjenu tih pozicija. Ukupna investicija vezano za ova tri podprojekta je oko 934.650 KM, s tim da je pojedinačno za nabavku i zamjenu opreme planirano 259.431 KM, za potisni primarni cjevovod vodovoda Knežina 136.000 KM, a ostatak je vezan za rekonstrukciju vodovoda kroz naselje Sokolac od Podromanije", ističe načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove opštine Sokolac Milomir Rajić.

"Veoma često ostajemo bez vode, pa je dovozimo sa udaljenih izvora. Bio sam prinuđen da izgradim kupatilo u prizemnom dijelu kuće, jer bojler ne mogu da koristim zbog lošeg pritiska i slabog dotoka. Uz malu penziju bavim se i proizvodnjom mlijeka, pa stoku napajam kod kuće, što mi jako otežava posao, koji omogućava mojoj porodici dodatni prihod", kaže Nikola Stanišić, koji se nakon izbjeglištva iz Olova nastanio u selo Kopljevići nadomak Knežine. Njegov komšija Rasim Vrabac u susjednim Turkovićima, takođe se raduje sanaciji vodovoda i vjeruje da će molba mještana knežinske prodole konačno naići na razumijevanje viših nivoa vlasti za pomoć u sanaciju dotrajale sekundarne mreže na pomenutom sistemu.

"Što se tiče povratnika u Turkoviće, Berkoviće i Bare, u ljetnom periodu ih ima dosta, a stalno tu boravi samo dvadesetak ljudi. Problem nije toliko izražen u ovim selima, jer je bazen u našoj blizini, ali mnogo problema imaju mještani sela Batovo, jer zbog slabog pritiska često ostaju bez vode. Radnik koji održava vodovod je prinuđen da zatvara ventile na jednoj strani da bi do kuća Jovanovića na Batovu potekla voda. Bez vode su najčešće i povratnici uz dionicu regionalnog puta Sokolac - Knežina", pojasnio je Vrabac.

Ovaj vodovod je izgrađen 1978 godine, zahvatom oko 2 litara u sekundi sa izvorišta u Ketenovićima. Napaja naseljena mjesta: Kadića Brdo, Ketenoviće, Kazmeriće, Turkoviće, Kopljeviće i Knežinu, sa ukupno 277 potrošača. Primarni vod je dugačak je 1.000 metara, a ukupna dužina cjevovoda je 12.500 metara, uz rezervoar na uzvišenju Kopljevići zapremine 100 metara kubnih.

Radovi su počeli i na sanaciji primarnog voda od Psihijatrijske bolnice u Podromaniji ka gradskom naselju Sokolac. Ovaj dio posla povjeren je firmi „AA-komerc“ iz Pala, prema dogovoru pri formiranju konzorcijuma.

"Sa Psihijatrijskom bolnicom dogovorili smo da počnemo izvođenje radova upravo od njihovog objekta vizavi gubitaka na postojećoj mreži, kako bi što prije riješili taj dugogodišnji problem. Izveden je dio radova na kraku od Psihijatrijske bolnice do dionice Podromanija - Sokolac, magistralnog puta Sarajevo - Zvornik, i dio prema zaseoku Zečevići gdje je takođe manji profil cijevi. Radovi se nastavljaju prema naselju Sokolac do mosta na ulazu u grad iz pravca Han Pijeska ukupnedužine 3.300 metara. Taj dio kroz grad je i najteži za izvođenje, ali dolazi ljetni period kada škole ne rade, a biće i niz drugih povoljnosti, tako da smo dinamički plan izvođenja radova prilagodili određenim uslovima", cijene u Odjeljenju za prostorno uređenje opštine Sokolac.

"Prvi šleperi sa polietilenskim cijevima su stigli 7. maja, nakon čega smo počeli sa iskopom kanala i polaganjem cjevovoda. 'AA-komerc' će u prvoj fazi izgradnje vodovoda u dužini od 3.300 metara, igraditi 37 šahtova i izvesti niz pratećih radova. Do sada je urađeno oko 1.000 metara primarnog cjevovoda, nabavljene su sve cijevi i fazni komadi za kompletan projekat. Cijelom dužinom trase za polaganje cijevi nalaze se instalacije struje, telefonski kablovi i kućni priključci vodovoda, tako da izvođenje radova zahtijeva veliku pažnju i dosta ručnog iskopa, ali kako mi imamo veliko iskustvo u izvođenju ovih radova ukoliko se pojave problemi mi ćemo ih rješavati u hodu. Građane Sokoca molimo za razumijevanje i strpljenje i ukoliko dođe do povremenih prekida i mi ćemo nastojati da budu otklonjeni u najkraćem mogućem roku", naglasila je predstavnik firme „AA-komer“ Pale, Aleksandra Čvoro.

Ovo preduzeće je sa malim zakašnjenjem počelo sa radovima na sanaciji primarnog voda iz pravca Psihijatrijske bolnice u Podromaniji, jer je bilo angažovano na rasčišćavanju puteva i sanaciji vodovoda, te na prevozu humanitarne pomoći područjima koja su bila ugrožena poplavama, u koordinaciji sa opštinom Pale i Republičkim Crvenim krstom, a uz saglasnost investitora i nadzornog organa. U „AA-komercu“ se nadaju da će poslovi na sanaciji vodovoda u Šekovićima, biti završeni za sedam dana, a potom će radnici i mehanizacija u punom sastavu i punim intezitetom pristupiti realizaciji ovog projekta u Sokocu.

"AA – komerc" je preduzeće koje se isključivo bavi hidrograđevinskim radovima, a to podrazumijeva izgradnju vodovodnih sistema, pumpnih i hlornih stanica, rezervoara za vodu kao i kanalizacionih sistema.

"Radovi dosta dobro napreduju. Ovo je prva komponenta, a rok završetka radova je šest mjeseci, što znači kraj septembra, jer su izvođači uvedeni u posao 27. marta. Ukoliko ne bude nekih smetnji, mislim da će posao izgradnje primarnog voda Knežina, nabavka i ugradnja opreme i sanacija primarnog voda u gradskom naselju Sokolac biti završeni i ranije, uz nastavak dobre saradnje sa lokalnom upravom i građanima", rekao je za Info radio član Nadzornog organa, rezident inženjer ispred konzorcijuma firmi; španske „Eptisa“ i bijeljinskog „Vodinga-92“ Aleksandar Mitrović, nakon obilaska terena.

U okviru projekta „Snabdijevanje vodom i kanalizacija opštine Sokolac“ biće realizovana i Komponenta -2, koja sadrži sedam podprojekata.

"Kada sagledamo projekte koje trenutno izvodimo u okviru Komponente - 1, steknemo utisak da smo opština, koja je uspješno startovala u realizaciji ovih projekata. Urađeni su glavni projekti i njihova revizija. Izvršena je ocjena svih podprojekata Komponente -2, od strane konsultanta Dragane Vasić i upućen izvještaj Timu za upravljanje projektima (TUP) i Evropskoj investicionoj banci. Očekujemo povoljnu ocjenu da bi ušli u izradu tenderske dokumentacije. Jedan od podprojekata Komponente - 2 je i rekonstrukcija primarnog vodovoda Brezjak-Kula (Selišta), kao dijela vodovodnog sistema koji se zajedno realizuje sa opštinom Rogatica. Vrijednost ovog podprojekta je 450.000 KM", kaže načelnik za prostorno uređenje opštine Sokolac.

Za treću komponentu „Snabdijevanja vodom i kanalizacija Sokoca“ glavni projekti su urađeni, tako da se ide u njihovu reviziju, a odnose se na izgradnju kolektora za fekalnu kanalizaciju Majdani-Brezjak-Podromanija, do buduće lokacije za prečistače otpadnih voda na Glasinačkom polju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije