Počeli radovi na širenju Međunarodnog aerodroma Tuzla

11.03.2021. 17:10 / Izvor: Akta.ba
Počeli radovi na širenju Međunarodnog aerodroma Tuzla

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla počela je izgradnja atrija.

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla počela je izgradnja atrija. Riječ je o novom objektu koji će biti lociran u sjevernom dijelu kompleksa aerodroma, povezan je nadstrešnicom sa glavnim ulazom-izlazom u Putnički terminal, a služit će za potrebe putnika u odlasku i dolasku.

"S obzirom da su sve administrativne procedure završene, kako bi se postiglo još značajnije rasterećenje putničkog terminala kreće se u realizaciju izgradnje atrija. Ukupna ugovorena vrijednost za izvođenje radova je 1,678,941 KM. Tenderska procedura oko izgradnje je okončana, a izabrani su i izvođači radova po određenim vrstama radova", saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Atrij će se prostirati na površini od 604,84 m2 izgrađenog prostor, a u njemu će biti smještene sve rent a car agencije, suvenirnice, turističke agencije i prateći montažni objekti koji su trenutno smješteni u sklopu putničkog terminala.

Kroz projekat vanjskog uređenja izgraditi će se saobraćajnica sa pristupnim popločavanjem u zoni oko Atrijuma a urediti će se i prostor između zgrade Putničkog terminala i objekta Atrijuma.

"Izgradnjom Atrijuma stvaraju se takođe i preduslovi da aerodrom poveća prihode iz ne-avijacijskih usluga (kroz izdavanje prostora u zakup i sl.) što je u osnovi nisko-budžetskog modela na čijim principima aerodrom teži da posluje. Idejni projekt atrija završen je mnogo ranije, ali je gradnja više puta odgađana zbog izdavanja građevinske dozvole od strane lokalne vlasti. Izvođači radova u proteklih nekoliko dana uvedeni su na plato gradilišta koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade putničkog terminal, a koji se koristio kao parking prostor", kazali su iz ovog javno preduzeća.

Rok izvođenja radova je 16 mjeseci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije