Počelo navodnjavanje Trebinjskog polja i vodozahvata za Zubce

27.11.2017. 08:16 / Izvor: Akta.ba
Počelo navodnjavanje Trebinjskog polja i vodozahvata za Zubce

Vrijednost radova procjenjuje se na blizu devet miliona KM.

Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ u saradnji sa Gradom Trebinje i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske, omogućiće navodnjavanje više od 1.000 hektara obradive površine po najsavremenijim metodama ali i stvoriti uslove za intenzivniji razvoj poljoprivredne proizvodnje na području Trebinja, rečeno je Srni u HET–u.

Vrijednost radova procjenjuje se na blizu devet miliona KM.

Tvorac idejnog rješenja, Duško Vujović iz HET–a kaže da su počeli radovi na realizaciji projekta izgradnje sistema za "Navodnjavanje Trebinjskog polja i vodozahvata za Zubce", napominjući da se radovi izvode na rezervoaru "Obodina", za koji je već urađen pristupni put.

Vujović ističe da su počeli radovi po ugovoru koje finansira resorno ministarstvo i Grad Trebinje, a koji obuhvataju izgradnju dvije pumpne stanice u Zasad polju i Mokrom polju, vodozahvat za zubački plato i izgradnju skoro deset kilometara glavnog transportnog cjevovoda od pumpne stanice Zasad polja, preko Gomiljana, Volujca do pumpne stanice Mokro polje, te od pumpne stanice Mokro polje do razvodnog postrojenja i spaja sa rezervoarom za Zupce.

Izvođači radova su konzorcij "Buk promet" iz Bijeljine i "Herc gradnja" iz Bileće, a sredstva, oko 5,8 miliona KM sa PDV-om, za ovu fazu izgradnje obezbijedili su resorno ministarstvo, posredstvom kredita Svjetske banke /85 odsto/ i grad Trebinje ostatak.

Rok za završetak radova, nad kojima će stručni nadzor vršiti "Direkcija za obnovu i izgradnju" pri Ministarstvu za prostorno uređenje i ekologiju u Vladi Republike Srpske, je 365 dana.

"Po ugovoru koji finasira HET izvodiće se radovi na preostalom dijelu glavnog distributivnog cjevovoda, od pumpne stanice Zasad polje, preko Pridvoraca i Aleksine Međe do razvodnog postrojenja, odnosno do spoja sa cjevovodom za vodozahvat Zubaca i sekundarna mreža u dužini oko 25 kilometara", kaže Vujović.

On ističe da će se nastaviti radovi u Mokrom polju, gdje će biti postavljeno mjerno regulaciona oprema na izgrađenom sistemu, izgraditi rezervoar u Kremenom dolu i dio cjevovoda prema Poljicu.

Ugovor za izvođenje radova na dijelu glavog cjevododa i sekundarnoj mreži, ukupne vrijednosti nešto više od tri miliona KM sa PDV-om, HET je potpisao sa firmama "Apis" iz Trebinja i "Buk promet" iz Bijeljine.

Rok za završetak ovih radova je 660 dana od uvođenja izvođača u posao.

Stručni nadzor nad realizacijom ovog dijela projekta vršiće stručni tim HET –a.

"Novi sistem će koristiti hidro potencijal HE `Trebinje II` preko postojećeg vodozahvata na tunelu za Plat, a novi vodozahvat – pumpna stanica u Zasad polju služila bi za dopunjavanje sistema vodom iz korita Trebišnjice. Time će biti eliminisani problemi sa navodnjavanjem Mokrog polja u bezvodnom periodu, tokom redovnog godišnjeg remonta objekata hidro sistema Trebišnjice", rekao je Vujović.

On je dodao da će se izgradnjom ovog sistema stvoriti uslovi za organizovanje intezivne poljoprivredne proizvodnje na cijelom Trebinjskom polju, što je, kako kaže i preduslov za dovođenje tehničke vode do svih naselja po obodu  polja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije