Investicije / PROJEKTI

Počelo testiranje novog kosog lifta na Ciglanama

25.12.2018. 12:36 / Izvor: Akta.ba

U skladu sa planiranom dinamikom radovi na izgradnji kosog lifta na Ciglanama privode se kraju. Tako su u toku probne vožnje i završna tehnička podešavanja nove kabine, a sve sa ciljem zadovoljenja najstrožijih sigurnosnih aspekata.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić posjetio je lokalitet Ciglana kako bi se uvjerio u dinamiku radova na ugradnji novog kosog lifta.

Izvođači radova su upoznali načelnika Ajnadžića sa dinamikom, te prezentirali novu kabinu koja pruža panoramski pogled.

Također, iz konzorcija kojeg čine firme "Euro Prost" d.o.o. Gračanica i "Džekos" d.o.o. Sarajevo su istakli da su kompletna trasa kosog lifta, stanice i kabina pokriveni video nadzorom kako bi se pružila što bolja sigurnost.

Nosivost kosog lifta je 20 osoba ili 1500kg.

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo urađenim poslom.

Da podsjetimo, konzorcij pomenutih firmi je uradio projekat demontaže liftova, a predstavnici Instituta za materijale i konstrukcije obavili su ispitivanje nosivosti konstrukcije šinske trase kosog lifta. Navedeni koraci bili su preduslov za izradu glavnog projekta na osnovu kojeg je i započela izgradnja novog modernijeg i funkcionalnog kosog lifta na Ciglanama.

Projekat izgradnje lifta zajednički finansiraju Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo. Od ukupnog iznosa troškova izgradnje Općina je obezbijedila 525 hiljada KM, a Vlada Kantona Sarajevo 300 hiljada KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije