Počelo uređenje parka Mirze Delibašića i Davorina Popovića

07.07.2020. 14:45 / Izvor: Akta.ba
Počelo uređenje parka Mirze Delibašića i Davorina Popovića

U svim fazama realizacije ovog projekta pored nadzora kojeg je angažovala Općina Centar, također će za nadzor biti uključeni i stručna lica sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu.

Tokom ove sedmice radnici građevinske firme „Sela“ su započeli sa radovima na uređenju kamene ograde oko parka Mirze Delibašića i Davorina Popovića u centru grada.

Finansijer projekta je Općina Centar koja je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila 45.185 KM, dok je za nadzor zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo. Glavni projekat je uradila projektantska firma „Saraj inženjering“ iz Sarajeva.

"Kako je poznato, korijenje velikih stabala platana, koja su pod zaštitom, je na nekoliko mjesta oštetilo kameni zid, te je u Ulici Branislava Đurđeva podiglo i trotoar. Stoga je donesena odluka da krenemo u realizaciju ovog projekta. Kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo kao i Šumarski fakultet iz Sarajeva su nam dali svoju saglasnost na ponuđeni glavni projekat rekonstrukcije i sanacije obodnog kamenog zida oko ovog parka i sa njihovim stručnim službama je usvojeno projektno rješenje koje predviđa demontažu kamenog zida prema ulicama Branislava Đurđeva i Musala, te dijelova zida prema Mis Irbinoj ulici. Kako bismo sačuvali platane u sadašnjem stanju planirano je pomjeranje postojećeg kamenog zida. Novi zid će činit stari neoštećeni kamen u kombinaciji sa novim kamenom hreše koji će biti u svemu po uzoru na stari kamen. Planirane su i dodatne intervencije u smislu ojačanja novog kamenog zida", objasnili su iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar.

U svim fazama realizacije ovog projekta pored nadzora kojeg je angažovala Općina Centar, također će za nadzor biti uključeni i stručna lica sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu.

Završetak ovog projekta će najviše zavisiti od vremenskih prilika te od kompleksnosti radova koji se moraju izvoditi ručno kako se ne bi oštetilo korijenje platana koji ostaju u svom postojećem stanju, kako je predviđeno pomenutim projektom.

Tokom dana ovu lokaciju je posjetio i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, zajedno sa pomoćnikom za investicije, komunalni razvoj i planiranje Samirom Šehovićem. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije