Investicije

/ PROJEKTI

Početak izgradnje VE Grebak kod Nevesinja krajem 2020. godine

U ovaj zahtjevni projekt je do sada uloženo oko 5 miliona eura, a planirana ukupna investicija je 8 miliona eura.

23.09.2019. 13:22 / Izvor: Akta.ba

Izvršni direktor vjetroelektrane Grebak Miralem Čampara i stručni  suradnik Centra za obnovljive izvore energije Impro- Impex Ramiz Zaimović su tokom posjete delegacije FIPA-e prezentirali dosadašnje faze u realizaciji projekata vjetroelektrane Grebak (u blizini Nevesinja) i organske poljoprivredne proizvodnje (Gabela kod Čapljine).

Istraživanje potencijala vjetra na lokaciji Grebak započelo je prije 10 godina, nakon što su FIPA i Impro Impex - Centar za obnovljive izvore energije iz Mostara, prezentirali rukovodstvu Općine Nevesinje potencijale i benefite vjetroenergije na lokacijama Grebka i Morina, a tadašnji načelnik Nevesinja Brano  Miković odobrio postavljanje mjernih stubova.

Vlada Republike Srpske  je u aprilu ove godine sa firmom VE Grebak d.o.o. potpisala Ugovor o koncesiji za izgradnju vjetroelektrane Grebak snage od oko 50 MW i investicione vrijednosti od cca. 130 miliona KM (oko 65 miliona €). Planirano je instaliranje do 15 vjetroturbina sa godišnjom proizvodnjom od oko 130 GWh električne energije. Planiran je mogući početak izgradnje za kraj 2020. (zašto je potrebna puna podrška projektu od strane nadležnih institucija), a očekivani završetak  za kraj  2021 godine. Puštanje u pogon, probni rad i garantna ispitivanja predviđena su do sredine 2022 godine.

Prema odluci vlade Republike Srpske naknada za koncesiju iznosi 0,0055 KM / kWh proizvedene električne energije, a Općini Nevesinje bi mogao godišnje pripadati iznos i do 800.000 KM koncesione naknade.

Proglašavanje vjetroelektrane projektom od javnog interesa bi trebalo ubrzati rješavanje imovinsko pravnih odnosa za  potrebe projekta.

U projektu poljoprivredne proizvodnje, koji se realizira na području Gabele kod Čapljine fascinirajuće je čuti i vidjeti kako se 140 ha hercegovačke goleti pretvara u plodnu podlogu za sadnju organskog bilja i drugih mediteranskih kultura kao što su masline, šipak, smokve i drugo, uz poštivanje najstrožijih standarda za organskom proizvodnjom kvaliteta DEMETER. 

U ovaj zahtjevni projekt je do sada uloženo oko 5 miliona eura, a planirana ukupna investicija je 8 miliona eura.

Direktor Milinić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog ekoloških projekata koji će doprinijeti proizvodnji čiste energije i organskih poljoprivrednih proizvoda, te obećao svaku vrstu podrške i pomoći u njihovoj implementaciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije