Investicije / PROJEKTI

Početkom proljeća počinje izgradnja dobojske bolnice

Gajić je naveo da je kineska kompanija u posao uvedena 27. decembra, a da je predviđeni rok za izgradnju tri godine.

17.01.2020. 08:32 / Izvor: SRNA

Direktor Bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju Mladen Gajić rekao je Srni da će početkom proljeća zvanično početi izgradnja nove bolnice u dobojskom naselju Usora.

"Izvođač radova, kineska kompanija `Čajna sinofarm internešnel korporejšn` saopštio nam je da će do kraja marta završiti fazu projektovanja i dostaviti glavni projekat na odboravanje Komisiji za sprovođenje projekta", rekao je Gajić.

On je pojasnio da će po odobravanju glavnog projekta i zvanično početi izgradnja nove bolnice, što bi trebalo da bude početkom proljeća.

Gajić je naveo da je kineska kompanija u posao uvedena 27. decembra, a da je predviđeni rok za izgradnju tri godine.

"U decembru smo zvanično predali gradilište kineskim partnerima, jer smo uspjeli da dobijemo sve dozvole koje su neophodne za uvođenje u posao, između ostalog i izmjenu regulacionog plana", izjavio je Gajić.

On je rekao da je u izmjeni regulacionog plana u susret izašao gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, budući da je postojala neusaglašenost između regulacionog plana i idejnog projekta, koji je dostavljen nadležnom ministarstvu.

Gajić je naglasio da su na predviđenoj lokaciji u toku pripremni radovi koji obuhvataju čišćenje i ograđivanje terena, geomehanički radovi, odnosno sve što izvođaču treba da uđe u izradu glavnog projekta i razradi detalje.

"Ono na osnovu čega je sproveden postupak javne nabavke je idejni projekat, gdje su prevashodno razrađivani medicinski dijelovi bolnice - operacione sale, urgentni blok, ambulante za pregled, kao i na kojim će spratovima biti raspoređena odjeljenja, dok do detalja nisu razrađeni neki tehnički dijelovi, a to je potrebno uraditi", kaže Gajić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Kine u BiH Đi Ping su 14. marta prošle godine položili kamen temeljac za izgradnju nove zgrade bolnice u Doboju, koju će prema principu "ključ u ruke", graditi "Čajna sinofarm internešnel korporejšn".

Prethodno su istog dana u Gradskoj upravi Doboja ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor kompanije "Čajna sinofarm internešnel korporejšn" Li Kan potpisali ugovor o projektovanju, izgradnji i opremanju nove zgrade Bolnice u Doboju.

Ugovor obuhvata izradu projektno-tehničke dokumentacije, izgradnju novog objekta bolnice, sa pratećom infrastrukturom i opremanje medicinskom i nemedicinskom opremom i namještajem, po principu "ključ u ruke".

Izgradnja će po ugovoru koštati 103.625.399 KM sa PDV-om.

Objekat je bruto površine od 28.078 metara kvadratnih, obuhvata prizemlje sa šest spratova sa 464 kreveta, od kojih 406 stacionari, pet urgentni dio, osam dnevna bolnica i 45 kreveta intenzivne i poluintenzivne njege. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije