Deveta transverzala: Počinje gradnja nadvožnjaka preko željezničke pruge

20.04.2018. 13:44 / Izvor: Akta.ba
Deveta transverzala: Počinje gradnja nadvožnjaka preko željezničke pruge

Cijeli projekat izgradnje nadvožnjaka sa kružnim tokom trebao bi da bude završen naredne godine.

Ugovora za izvođenje radova na realizaciji izgradnje gradske saobraćajnice IX transverzale, dionica od ulice Džemala Bijedića do spoja sa rondoom, poddionica objekat nadvožnjaka (mosta) preko željezničke pruge, potpisan je danas.

Vrijednost izvođenja radova koji su definisani ovim ugovorom je  6.302.412,39 KM a vrijednost ugovora stručnog nadzora 60,503,00 KM.

Ugovor su potpisali v.d. direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Emir Hota, direktor izabranog izvođača radova firme Euroasfalt Hamed Ramić, te direktor Ipsa instituta izabranog za usluge stručnog nadzora Enko Hubanić.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, kazao je da jedan od najvećih izazova za budućnost grada Sarajevo jeste rješavanje velikih saobraćajnih problema, čiji smo svjedoci, te da je i ovaj projekat jedan korak ka uspostavljanju bolje putne infrastrukture i rasterećenja putnih komunikacija jednog dijela grada.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo da smo došli do trenutka potpisivanja Ugovora za izradnju mosta u Boljakovom Potoku. Ovo je jako komplikovan projekat obzirom da most tj. nadvožnjak prolazi preko željezničke stanice sa šest kolosijeka pruge i zbog nedostatka prostora na tom dijelu trebalo je dosta aktivnosti da se sve ovo isplanira, izprojektuje da se riješi projektno-planska dokumentacija a zatim imovinski odnosi", kazao je Efendić.

Kazao je da su osigurana sredstva za kompletne imovinsko-pravne odnose na IX transverzali ali i sredstva za građevinske radove koji se mogu izvesti u ovoj godini. IX transferzala se finansira bez stranih kredita u potpunosti iz budžeta Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad i Direkcije za puteve KS.

Podsjećamo, IX transverzala je primarna gradska saobraćajnica kojom je planirano povezivanje lijeve strane Općine Novi Grad sa obilaznicom grada, budućim gradskim autoputem i naseljima na desnoj strani. Ima ulogu najkraće veze za kretanje vozila iz pravca naseljenih mjesta sa desne strane Miljacke prema Alipašinom Polju i dalje prema centru grada i Ilidži.

"Prva faza izgradnje je već u toku od ulice Džemala Bijedića. Osigurana su i sredstva za izgradnju nadvožnjaka u dužini od 120 m iznad željezničke pruge, te se potpisivanjem ovog Ugovora stvaraju svi preduslovi da se krene i sa tom izgradnjom već u narednim danima. U sklopu ovog ugovora predstoji nam i izgradnja kružnog toka na spoju sa ulicom Safeta Zajke. Trenutno tu imamo problem oko nekoliko privremenih objekata koje će biti potrebno riješiti u narednom period, što je na Skupštini KS", rekao je Efendić.

Cijeli projekat izgradnje nadvožnjaka sa kružnim tokom trebao bi da bude završen naredne godine.

Hamed Ramić, direktor firme Euro-asfalt kazao je da je prva faza IX transferzale završena, sada slijedi druga faza koja će uslijediti odmah nakon dobijanja građevinske dozvole, što bi trebalo da bude već u narednoj sedmici.

"Naša kompanija  je do sada sve projekte završavala na vrijeme tako da i sa izgradnjom ovog nadvožnjaka – mosta ne bi trebalo biti nikakvih problema. Ali svakako trebamo raditi na rješavanju drugih projekata koji će uvezati ovu transferzalu", kazao je Ramić.

Potpisivanju je prisustvovao i Premijer Kantona Sarajevo, Adem Zolj kazavši kako je pred njima još dosta projekata na kojima će se u narednom periodu aktivno raditi.

"IX transferzalu smatram završenom, ovim se rješavaju mnogobrojni problem saobraćajnih gužvi u gradu. Tu su nam još radovi na Južnoj longitudinali koja će uskoro biti u funkciji", kazao je Zolj.

Ramić, direktor firme Euro-asfalt je pojasnio da se upravo izvode završni radovi na Južnoj longitudinali koja bi do sredine maja trebala da bude puštena u funkciju.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije