Počinje gradnja široke ceste preko Žuči

Investicije / PROJEKTI

Počinje gradnja široke ceste preko Žuči

23.08.2019. 12:59 / Izvor: Akta.ba

Nakon prošlonedeljne posjete, a u skladu sa tada postignutim dogovorom Ministar za saobraćaj Kantona Sarajevo Adnan Šteta ponovo je 23.08.2019. godine posjetio Općinu Vogošća. Nakon što je sa svojim saradnicima provjerio mogućnosti realizacije predloženih projekata ponovo je došao u Vogošću da bi se ovom prilikom razgovaralo o konkretnim projektima.

Sastanku je prisustvovao i Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, institucije preko koje se već realizuje osam projekata u Vogošći, a preko koje je dogovoreno da se realizuju i neki novi projekti.

Učesnici sastanka su se usaglasili da se u toku 2019. godine zajednički realizuje projekat rekonstrukcije ulice Muje Šejte cijelom dužinom od tri kilometra. Već se radi dio ove ulice, a prema postignutom dogovoru do kraja godine bi trebao biti urađen i ostatak ove ulice. Radi se o projektu koji bi uključivao u sebi i izgradnju oborinske i fekalne kanalizacije, kao i postavljanje dvoslojnog asfalta, te proširenje postojeće trase puta.

Time će značajno biti olakšan saobraćaj za stanovnike naselja uz trasu ovog puta, ali će se kvalitetno povezati Vogošća sa Novim Gradom i stvoriće se alternativni saobraćajni pravac prema Sarajevu.

Vrijednost ovog projekta procjenjuje se na oko 1.600.000,00 KM.

Ovo je samo prvi od novih projekata koje Općina Vogošća namjerava da radi sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo. Dogovoreno je da se već u narednih petnaest dana ponovo razgovara o podršci izgradnji i rekosntrukciji lokalnih puteva od općinskog značaja, kao i o drugim projektima za koje je Ministar Šteta iskazao interes.

Projektima poput podrške izradi projekta za podzemnu garažu, izgradnju trga, izgradnji mosta prema Novoj industrijskoj zoni, kao i nekim intervencijama u javnom gradskom prevozu, izmjeni postojećih i uvođenju novih autobuskih linija prema Vogošći.

Govoreći o današnjem sastanku Ministar Šteta je izrazio posebno zadovoljstvo nivoom planiranja u Vogošći i projektima. 

"Nama je stanovnik svake općine u Kantonu jednako bitan. Moramo im osigurati korektne uslove za stanovanje, asfalt, javni prevoz i cestovnu infrastrukturu", kazao je Šteta.

Načelnik Smajić, takođe nije krio zadovoljstvo naglasivši kako je ovo nastavak dugogodišnje saradnje sa ovim Ministarstvom. Pored toga potencirao je još neke neriješene probleme u saobraćaju gdje očekuje partnerski odnos sa nadležnim ministarstvom, od nastavka izgradnje Prve transverzale do rješavanja bezbjedonosnih aspekata na nekim ključnim raskrsnicama u Vogošći, saopćeno je iz Općine Vogošća.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije