Počinje izgradnja dijela Prve transverzale

09.09.2018. 10:02 / Izvor: Avaz.ba
Počinje izgradnja dijela Prve transverzale

Sljedeće sedmice počinje izgradnja Prve transverzale na poddionici druge dionice od Šipa do ulaza u budući tunel Kobilja Glava.

Sljedeće sedmice počinje izgradnja Prve transverzale na poddionici druge dionice od Šipa do ulaza u budući tunel Kobilja Glava. Kako je kazao direktor Zavoda za izgradnju Mirza Hulusić, svi preduvjeti su ispunjeni da izvođač krene s radovima. O ovim, ali i drugim projektima jučer su u Općini Centar razgovarali načelnik Nedžad Ajnadžić i direktor Hulusić.  

Dogovorili su, kako je saopćeno, intenzivan rad i dinamičnu operativnu aktivnost na faznom izdavanju odobrenja za građenje nakon što Zavod za izgradnju dostavi Općini dokumentaciju o riješenim imovinskopravnim odnosima na pojedinim dijelovima projektirane trase Bare - Kobilja Glava.

"Paralelno s ovim će se pristupiti i izdavanju urbanističke saglasnosti za izmještanje vodovodne i kanalizacione mreže i drugih podzemnih instalacija, a sve s ciljem da se stvore uvjeti za što brži početak izvođenja radova na ovom, jednom od najznačajnijih projekata saobraćajne infrastrukture u KS", kazali su iz Općine.

Načelnik i direktor iznašli su model daljnjeg uređenja lokaliteta naselja Šip i izgradnje pješačkih saobraćajnica u okviru programa uređenja zemljišta na ovom lokalitetu.

Istovremeno, imajući u vidu značaj stvaranja mogućnosti za izgradnju najvećeg informaciono-tehnološkog parka u BiH, dogovoren je način finansiranja izgradnje glavne saobraćajnice s pripadajućom komunalnom infrastrukturom koja vodi prema ovom parku.

Na ovaj način, kako je istaknuto, uspješnom saradnjom Općine i Zavoda stvaraju se infrastrukturni uvjeti za daljnju izgradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture, a time i zainteresiranost domaćih i stranih investitora da na ovom lokalitetu izgrade objekte i infrastrukturu softverske industrije i proizvodnju dodatnih vrijednosti na osnovu uposlenosti visokoobrazovanih mladih ljudi u oblasti informatičkih tehnologija.

"Zavod intenzivno radi na rješavanju i imovinskopravnih pitanja na prvoj dionici Prve transverzale, od Kranjčevićeve duž ulice Halida Kajtaza prema Velešićima... Tu nas usporava proces harmonizacije katastarske općine koju je pokrenuo Općinski sud. Za rješavanje tog problema zakazan je sastanak s predsjednicom Suda i ministrom pravde i uprave KS", ističe Hulusić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije