Počinje izgradnja hidroelektrane Govza BG-1 u Foči

16.09.2014. 15:53 / Izvor: eKapija.ba
Počinje izgradnja hidroelektrane Govza BG-1 u Foči

Načelnik opštine Foča Radislav Mašić rekao je da očekuje da ova investicija donese rezultate već sljedeće godine, kao i da postoji još zainteresovanih investitora za izgradnju malih hidrocentrala na području ove opštine.

Ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Željko Kovačević sa predstavnicima kompanije "Elektros" svečano je obilježio otvaranje gradilišta za izgradnju male hidroelektrane Govza BG-1, koja će se nalaziti u opštini Foča. Među brojnim zvanicama otvaranju su prisustvovali načelnik opštine Foče Radisav Mašić, direktor elektrodistribucije Pale Ljubomir Mrda, direktor IMK, predstavnici izvođača radova, dobavljača i proizvođača opreme, kao i predstavnici lokalne zajednice.

Ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS, Željko Kovačević naglasio je da je ovaj projekat od velikog značaja za opštinu Foča, kao i za cijelu RS. 

“Radi se o hidrocentrali snage do 5MW a vrijednost invensticije je 15 miliona KM. Posebno je znacajno napomenuti da će nakon izgradnje lokalna zajednica Foča imati sve ostale beneficije koje proizilaze iz ove investicije. Opština Foča je jedna od rijetkih opština koja brine o svom  privrednom razvoju. Nadam se da ce se u buducnosti realizovati ostali energetski projekti u Foči” naglasio je Kovačević.

Načelnik opštine Foča Radislav Mašić rekao je da očekuje da ova investicija donese rezultate već sljedeće godine, kao i da postoji još zainteresovanih investitora za izgradnju malih hidrocentrala na području ove opštine.

“Za opštinu Foča ovo je veoma značajan projekat jer će ova centrala u budžet opštine donositi oko 120 hiljada godišnje. To su sredstva koja se mogu ulagati u nove projekte. Pozivamo i druge invenstitore koji su zainteresovani za iskorištavanje naših hidro potencijala da se jave, a opština će sa svog aspekta učiniti sve da u maksimalno kratkom roku ispoštuje administracijske procedure te da investitorima omogući da što prije krenu sa realizacijom projekata”, rekao je Mašić napomenuvši da je na Govzi predviđena izgradnja još dvije hidrocentrale.

Investitor izgradnje hidroelektrane je kompanija “Elektros” d.o.o. iz Banja Luke, kojoj je  Vlada Republike Srpske odobrila dozvolu za rad objekta do 2043. godine. Elektrana će proizvoditi od minimalnih 19, do maximalnih 22 GW/h električne energije, što je dovoljno za snadbijevanje više od 6.000 domaćinstava.

Kompanija "Elektros" će u projekat izgradnje centrale po svim ekološkim standardima, koji su primjer visoke tehnologije u izgradnji  malih i srednjih hidrocentrala, investirati više od 15 miliona KM. Do sada je uloženo 2 miliona KM za otkup zemljišta, pripremu projekata, pripremne radove koje su obavile lokalne građevinske kompanije, i sklapanje ugovora sa proizvođačima opreme. Hidroelektranu će graditi građevinska firma “Radis” iz Republike Srpske sa podizvođačima, koji će biti lokalne građevinske firme.

Izgradnja automatizovane male hidroelektrane sa 1.8 km tunela trajaće oko godinu dana i započeće u trećem kvartalu 2014. godine. Radovi će biti okončani u četvrtom kvartalu  2015. godine, za kada je planirano pustanje elektrane u probni rad. Optimalni rad mHE Govza BG-1, čija će nominalna snaga biti 4.9 MW, biće pod nadzorom stručnjaka u firmi "Elektros " d.o.o. Banja Luka.

Izgradnja hidroelektrane će omogućiti lokalnoj zajednici redovne prihode od plaćanja koncesione naknade, radna mjesta za vrijeme izgradnje i električnu energiju iz obnovljivih izvora. Nakon završetka koncesije, hidroelektrana postaje trajno vlasništvo Republike Srpske.

Investitor u izgradnji, "Elektros" d.o.o. će osigurati izgradnju elektrane u skladu sa najvišim evropskim standardima i posvetiti potrebnu pažnju, kako bi se osigurala usklađenost sa usvojenim lokalnim i međunarodnim ekološkim zahtjevima.

Hidroelektrane će uzimati iz korita upravo onoliku količinu vode koja ne ugrožava zakonske biološke minimume rijeke. Sva voda se u rijeku vraća nizvodno u istoj količini i istog kvaliteta. Takođe, biće izgrađen i riblji put u skladu sa najnovijim evropskim standardima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije