Počinje izgradnja Poslovno-sportskog centra Trnovo vrijednog skoro 17 miliona KM

26.07.2018. 12:11 / Izvor: Akta.ba

U Babinom Dolu u općini Trnovo  za petnaest dana počinje izgradnja najmodernijeg "Poslovno-sportskog centra Trnovo".

U Babinom Dolu u općini Trnovo  za petnaest dana počinje izgradnja najmodernijeg "Poslovno-sportskog centra Trnovo". Planirano je da izgradnja traje dvije i po godine, a sporazum o sufinansiranju izgradnje danas su potpisali ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić s načelnikom Općine Trnovo Ibrom Berilom.

Ovom prilikom načelnik Općine Trnovo, Ibro Berilo iznio je fascinante podatke koji govore o poboljšanju turističke sezone na Bjelašnici, te naglasio kako na tome treba i dalje raditi kako bi Bjelašnica pored zimskog perioda bila dostupna turistima i građanima i tokom ljetne sezone.

„Izgradnja modernog Centra je jedan od koraka“, kaže Berilo, naglašavajući kako će on biti izgrađen na površini od 11,21 hektara, s desne strane na ulazu u zonu Babinog Dola, na nadmorskoj visini od blizu 1.300 metara.

Naveo je kako će u okviru Poslovno-sportskog centra biti izgrađen nogometni terena sa prirodnom travom,  tribinama od 1.000 sjedećih mjesta, svlačionicama i sanitarnim čvorovima, te servisom za posjetioce. Osim ovoga terena, planirana je gradnja još jednog prema južnoj strani. Ovaj teren biće pokriven vještačkom travom, a u zimskim mjesecima će biti pokriven balonom i imat će grijanje.

Berilo je pojasnio kako će pored biti napravljen i pomoćni nogometni teren sa prirodnom travom, kao i igralište za mali nogomet, rukomet, košarku i odbojku, koje će se moći koristiti i zimi jer će biti natkrivena.

U sastavu centralnog objekta bit će sportska dvorana koja će se nalaziti u južnom dijelu u kontaktnoj zoni s Babinim Dolom, uz poslovne objekte. Dvorana će imati 500 mjesta za gledaoce i prateće sadržaje, dok će hotel imati 90 ležajeva, prostorije za sastanke, polivalentnu dvoranu za konferencije, prostor za odmor i zabavu, bazen, fitness i spa, teretanu, saunu, kuglanu, te priručnu ambulantu i apoteku. Hotel će biti povezan sa sportskom dvoranom.

Projekt zajedno realizuje Općina Trnovo i Vlada Kantona Sarajevo.

Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo kazao je kako je zadatak Vlade da stvori uslove za investiranje, kako bi planine Bjelašnica i Igman postale atraktivne posjetiteljima tokom cijele godine.

Podcrtao je važnost povezivanja općine Hadžiće i Ilidže s ovim dijelom jer bi na ovaj način napravili jedan kompletan projekt koji bi dodatno osigurao da Sarajevo postane moderna turistička destinacija.

Ministar Šabić poručio je kako će početkom zimske sezone, tačnije u novembru, prvi put planina Bjelašnica biti zasnježena.

Po njegovim riječima, turizam je šansa za ekonomski razvoj Kantona Sarajevo.Većina svjetskih planinskih centara je shvatila da se ne može živjeti samo od zimske sezone nego je potrebno i osigurati i sadržaje ljeti.

Dodao je i kako svjetska skijaška takmičenja treba početi organizovati na našim planinama, te da će Kanton Sarajevo nastaviti finansirati ovakve projekte.

Ministar kulture i sporta KS  Mirvad Kurić nije krio zadovoljstvo početkom realizacije jednog veleikog projekta.

„Uvjeren sam da će i evropski klubovi dolaziti da treniraju ovdje, jer će se i na taj način proširiti turistička ponuda kako bismo postali jedan od glavnih sportsko - rekreacionih centara u ovom dijelu Evrope”, sitaknuo je Kurić.

Nakon predstavljanja projekta, usljedilo je i potpisivanje ugovora vrijednog 16.991.676 KM o izvođenju radova između Općine Trnovo i predstavnika konzorcija izvođača radova, među kojima su Almy-Transport d.o.o. iz Zenice, Mavas d.o.o. iz Mrkonjić grada, Duol d.o.o. iz Brezovice i Elan invent d.o.o. iz Begunje na Gorenjskom.

Direktor kompanije Almy Transport, Jasmin Kalabić koja je dobila posao na tenderu zahvalio se Općini Trnovo na ukazanom povjerenju.

„Mi ćemo iskoristiti svoja znanja i iskustva, stečena prilikom izgradnje Trening Centra Nogometnog saveza BiH i drugih sportskih objekata. Na ovaj način nastavit ćemo kontinuitet u izgradnji sportskih objekata“, kazao je Kalabić, te naglasio kako osim ovoga projekta rade kao podizvođači na izgradnji autoputa, angažovani su i na izgradnji stambenih zgrada na području Kantona Sarajevo, te regionalnih i lokalnih cesta na području Grada Zenica.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije