Počinje izgradnja sekundarne mreže toplifikacije na području Grada Živinice

20.03.2020. 08:29 / Izvor: Akta.ba
Počinje izgradnja sekundarne mreže toplifikacije na području Grada Živinice

Prema riječima gradonačelnika Grada Živinice Samira Kamenjakovića sredstvima koje je obezbijedila Vlada TK završit će se oko 85 % sekundarne mreže.

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković zajedno sa ministrom prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Elvirom Rožnjakovićem potpisao je ugovor o finansiranju projekta izgradnje II faze sekundarne mreže toplifikacije na području Grada Živinice.

Vrijednost projekta je jedan milion konvertibilnih maraka, a nakon niza pregovora i dogovora sa predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona potpisan je ugovor za prvih 550.000,00 KM, s tim da će se do kraja mjeseca jula 2020. godine potpisati ugovor i za realizaciju ostalog dijela navedenih sredstava, a kako bi se završila II faza sekundarne mreže toplifikacije u Gradu Živinice.

Prema riječima gradonačelnika Grada Živinice Samira Kamenjakovića sredstvima koje je obezbijedila Vlada TK završit će se oko 85 % sekundarne mreže za toplifikacioju u Gradu Živinice, te da do kraja 2022. godine ostaje realizacija primarne mreže.

"Želim iskoristiti priliku da se u ime građana Grada Živinice zahvalim resornom ministarstvu, uvaženom ministru Elviru Rožnjakoviću, premijeru Denijalu Tulumoviću, te Vladi TK na brzom reagovanju u vezi sa našim projektom toplifikacije. Nakon niza dogovora i pregovora sa Elektroprivredom, Termoelektranom i Vladom TK, došli smo do finalnih stvari svih dosadašnjih razgovora. Potpisali smo ugovor između Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona i Grada Živinice o finansiranju dijela sekundarne mreže u vrijednosti od jedan milion konvertibilnih maraka. Sada smo potpisali ugovor za prvih 550.000,00 KM, a do kraja sedmog mjeseca trebamo potpisati i za ostatak ovih sredstava, te samim tim krećemo završavati sekundarnu mrežu. Ovim sredstvima koje je obezbijedila Vlada TK, mi ćemo završiti negdje oko 85 % sekundarne mreže u Gradu Živinice. Nakon toga ostaće nam realizacija sa Termoelektranom i Elektroprivredom gdje trebamo do kraja 2022. završiti primarnu mrežu i da konačno Grad Živinice završi jednu veliku agoniju rješavanja toplifikacije u Gradu Živinice", kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

Rekao je i da je ovo sigurno jedan od najvažnijih iskoraka da dobiju sekundarnu mrežu. Grad Živinice će odmah raspisati Javni poziv i nakon što izaberu izvođača krenut će se u realizaciju ovog projekta.

"Ovo su za nas veoma značajna sredstva jer mi sami ne bi mogli izgraditi sekundarnu mrežu bez pomoći viših nivoa, a sada smo sigurno spremni i sada je realizacija toplifikacije izvijesna u Gradu Živinice, a to je ono što smo i obećali našim građanima”, kazao je Kamenjaković.

"Odlukom Vlade kantona krajem januara 2020. godine odlučeno je da se Gradu Živinice dodijele sredstva u vrijednosti jedan milion konvertibilnih maraka za izgradnju II faze sekundarne mreže toplifikacije u cilju smanjenja aerozagađenja. Potpisali ugovor sa Gradom Živinice u iznosu od 550.000,00 KM u prvom dijelu tih sredstva, a drugi dio ćemo eventualno zaključiti za mjesec juli 2020. godine", kazao je ministar za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK Elvir Rožnjaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije