Počinje obnova jedne od najstarijih zgrada Univerziteta u Tuzli

Investicije / PROJEKTI

Počinje obnova jedne od najstarijih zgrada Univerziteta u Tuzli

11.11.2019. 12:27 / Izvor: Akta.ba

Početak obnove jedne od najstarijih zgrada Univerziteta u Tuzli, zgrade Rudarsko građevinsko-geološkog fakulteta polazna je tema naučne konferencije o energetskoj efikasnosti koja će biti održana 13. novembra u Tuzli.

Na konferenciji će se govoriti o energetskom i klimatskom planu Bosne i Hercegovine, obavezama države na polju energentske efikasnosti, zakonskim propisima u ovoj oblasti u sektoru izgradnje i dugoročnoj strategiji obnove zgrada. Među učesnicima će biti predstavnici Vlade, Grada Tuzla, domaćeg nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

Državne i kantonalne institucije, USAID, UNDP, GTZ i stručnjaci sa Rudarsko-građevinsko geološkog fakulteta učestvovat će na konferenciji o energetskoj efikasnosti, elementu održive tranzicije, koja je najavljena za narednu srijedu na Univerzitetu u Tuzli.

"Ova konferencija treba da bude početna točka za početak radova na zgradi RGGF-a koja je izgrađena 1958. godine i stolarija nikad nije promijenjena. Vrlo je otežano odvijanja nastavnog procesa u zimskim i ljetnim danima", kaže prof.dr. Nedim Suljić, prodekan za naučnoistraživački rad na RGGF-u.

Prema elaboratu o energetskoj efikasnosti koji ima RGGF, zgrada ovog Fakulteta troši toliko energije na zagrijavanje kao da nema prozora. Zato su u menadžmentu pokrenuli projekt utopljavanja u skladu sa pravilima energetske efikasnosti i već su krenuli u njegovu realizaciju.

"Kompletan projekat sa unutrašnjim i vanjskim dijelom je 560.000 KM. Od toga je Fakultet već uložio 75.000 KM u sjevernu stranu. Zatim, tri ostale strane će koštati 175.000 KM. Ljudi već rade. Pomogla nam je Vlada na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem. Dobili su pripremne crteže i sve već rade", kaže prof. dr. Kemal Gutić, dekan RGGF-a.

Očekuje se da će Konferencija koju RGGF organizuje zajedno sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH obezbijediti sufinansiranje renoviranja zgrade. Uslov međunarodnih organizacija da se uključe u projekt je investiranje 50% iznosa iz kantonalnog Budžeta, za šta će se tražiti podrška u Skupštini TK, kazao je na press konferenciji  skupštinski zastupnik Bego Gutić.

 izvor: rtvtk.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije