Počinje obnova zgrade Metalurško-tehnološkog fakulteta u Zenici

27.05.2021. 13:47 / Izvor: Akta.ba
Počinje obnova zgrade Metalurško-tehnološkog fakulteta u Zenici

U zgradi MTF-a obavlja se i nastava za studente Medicinskog fakulteta, a trenutno se radi na rekonstrukciji amfiteatra, vrijednoj 300.000 KM.

Zgrada Metalurško-tehnološkog fakulteta (MTF) u Zenici jedan je od 30 objekata obrazovnih ustanova u Zeničko-dobojskom kantonu koje će biti rekonstruirane u sklopu Projekta energetske efikasnosti koji Vlada i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport finansiraju iz kredita Svjetske banke vrijednog 11 miliona KM.

MTF osnovan je 1959. godine kao Visoka tehnička škola metalurške struke, koja 1961. godine prerasta u Metalurški fakultet Univerziteta u Sarajevu, a od 2000. godine djeluje u sastavu Univerziteta u Zenici.

U zgradi MTF-a obavlja se i nastava za studente Medicinskog fakulteta, a trenutno se radi na rekonstrukciji amfiteatra, vrijednoj 300.000 KM.

Mjerama energetske efikasnosti predviđena je termoizolacija fasadnih zidova, djelomična zamjena postojeće stolarije i bravarije, ugradnja dinamičkih termostatskih ventila te djelomična zamjena rasvjetnih tijela.

Očekivana godišnja ušteda energije je 639.213 kWh/god te smanjenje emisije CO2 od 171 tonu. Ukupna investicija planirana je u iznosu od 839.795 KM.

"Raduje me što će ovim vrijednim projektom biti obuhvaćena zgrada fakulteta kojim počinje historija visokog školstva u Zenici. Profesori i studenti imat će znatno bolje uslove za odvijanje nastavnog procesa, a sredstva od ušteda ulagat ćemo u dalji razvoj visokog školstva", kazao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Prvi radovi u sklopu Projekta energetske efikasnosti počinju početkom jula, a planirano je da do 1. oktobra bude završeno 20 školskih objekata. Ostalih deset će krenuti u realizaciju tokom ljeta naredne godine.

Cilj projekta je ušteda energije, unapređenje uslova za izvođenje nastave te smanjenje zagađenja, saopćeno je iz Press službe ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije