Počinju radovi na novom cjevovodu u Nevesinju, investicija od 2,9 mil KM

08.03.2018. 12:46 / Izvor: Akta.ba
Počinju radovi na novom cjevovodu u Nevesinju, investicija od 2,9 mil KM

Ukoliko sve bude teklo prema planovima građani Nevesinja će do kraja 2018. godine imati dvostruko napajanje vodom.

Vršilac dužnosti direktora HE "Dabar“ Željko Zubac potisao je danas ugovor sa odabranim izvođačima radova o realizaciji projekta izgradnje transportnog cjevovoda od Vojina do Nevesinja vrijedan 2,9 miliona KM. Radove će finansirati "Hidroelektrane na Trebišnjici", a realizacijom ovog projekta građani Nevesinja dobiće kvalitetnu pitku vodu sa izvorišta Udbina.

Projekat predviđa izgradnju distributivnog cjevovoda od Vojina do Brežina, pumpnog postrojenja na Brežinama i rezervoara kapaciteta 1.000 metara kubnih na lokalitetu Debelo brdo, odakle bi se voda gravitaciono distribuirala u gradsku vodovodnu mrežu. Radove će izvoditi Konzorcijum "HP investing Mostar - Konstruktor inženjering Bileća" i "Eko euro tim Banjaluka".

V.d. direktora HE "Dabar“ Željko Zubac kaže da će završetkom ovog projekta biti ispunjena ljudska i profesionalna obaveza investitora da građanima Nevesinja obezbijedi kvalitetno vodosnabdijevanje. On je naglasio da je prethodno kompletiran vodovodni sistem za potrebe objekata i gradilišta HE "Dabar" i da se nastavljaju redovne aktivnosti na izgradnji višenamjenskog sistema "Gornji horizonti".

Izvršni direktor HET-a za proizvodnju i tehničke poslove Ilija Tamindžija kaže da će sa najnovijom investicijom biti potpuno završen vodovodni sistem Udbina koji predstavlja životni projekat za nevesinjsku opštinu. On je naglasio da su zaključno sa današnjim ugovorom preduzeća HET i HE "Dabar" u distibutivni sistem sa izvorišta Udbina uložili oko osam miliona maraka.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović izrazio je zadovoljstvo što će građani konačno riještiti višedecenijski problem sa pitkom vodom. Avdalović je podsjetio da opština Nevesinje sa Vladom Republike Srpske i Evropskom investicionom bankom paralelno radi na postavljanju prečistača na jezeru Alagovac u šta će biti uloženo 870.000 eura.

Ukoliko sve bude teklo prema planovima građani Nevesinja će do kraja 2018. godine imati dvostruko napajanje vodom - sa izvorišta Udbina i akumulacije Alagovac.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije