Investicije / URBANIZAM

Podneseni prvi zahtjevi za legalizaciju po novom zakonu​

20.07.2018. 09:54 / Izvor: SRNA

U Banjaluci je počelo podnošenje zahtjeva za legalizovanje bespravno izgrađenih objekata i plaća se puna cijena za sve potrebne dozvole, s tim da su predviđene povlastice za socijalno osjetljive kategorije stanovništva, potvrdio je danas Srni šef Odsjeka za legalizaciju Vuk Višekruna.

On je rekao da je, poslije jednoipogodišnje pauze, zvanično stupio na snagu novi Zakon o legalizaciji bespravne gradnje.

Višekruna je rekao da je od juče podneseno nekoliko zahtjeva u skladu sa odrebama novog Zakona.

On je naveo da je novim Zakonom omogućena legalizacija svih objekata izgrađenih ili započetih do 18. jula ove godine.

Prema njegovim riječima, za razliku od ranijeg zakona, sada se plaća puna cijena za sve potrebne dozvole, s tim da su predviđene povlastice za socijalno osjetljive kategorije stanovništva.

Višekruna je rekao da se najveće razlike u odnosu na raniji zakon odnose na plaćanje troškova.

"Novim zakonom je predviđeno da se troškovi uređenja i rente plaćaju kao u redovnom postupku izgradnje objekta, ali je, isto tako, predviđena mogućnost subvencija za određene kategorije", rekao je Višekruna.

On je dodao da je novim Zakonom lokalnim zajednicama, pa tako i Banjaluci, ostavljena mogućnost da u roku od dva mjeseca lokalne skupštine donesu odluke o subvenciji troškova legalizacije za socijalno ranjive kategorije.

Višekruna je naveo da, prema zakonu, lokalne zajednice mogu donijeti odluke o subvencijama troškova za individualne objekte manje od 400 kvadratnih metara, koje su sagradila lica u stanju socijalne potrebe, porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi prve i druge kategorije /ako je investitor član njihovog domaćinstva/ i od treće do desete kategorije, civilna lica sa invaliditetom, borci, izbjeglice i raseljena lica ili povratnici, te žene žrtve rata.

On je napomenuo da su i u novom Zakonu zadržane povlastice u smislu skraćenog postupka za pribavljanje projektne dokumentacije i upotrebne dozvole.

Prema riječima Višekrune, zadržana je i mogućnost privremenog zadržavanja objekta u slučajevima neriješenih imovinsko - pravnih odnosa.

Iz gradskog Odsjeka za legalizaciju upozoravaju da novim Zakonom nisu propisane samo stimulativne nego i destimulativne mjere.

Tako će, kako napominju u ovom Odsjeku, investitori bespravnih objekata biti prinuđeni da plaćaju dodatne troškove ukoliko u prvih šest mjeseci od stupanja Zakona na snagu ne podnesu zahtjev za legalizaciju.

"To znači da će investitori platiti mnogo više novca za dozvole ako zahtjev za legalizaciju ne podnosu u idućih šest mjeseci. Po zakonu, troškovi će biti uvećani za dodatnih 20 odsto od redovne sume, odnosno dva odsto od investicione vrijednosti objekta ukoliko se on nalazi van zona gradskog građevinskog zemljišta", istakao je Višekruna.

On je rekao da investitori koji imaju aktivan zahtjev po starom zakonu nemaju obavezu podnošenja novog zahtjeva, a ukoliko se pokaže da je novi Zakon po njih povoljniji predmet će se rješavati prema odredbama tog zakona.

"Objekti građeni nakon stupanja na snagu novog Zakona neće moći biti legalizovani", naglasio je Višekruna.

Prema podacima Odsjeka za legalizaciju, trenutno je u Gradskoj upravi aktivno oko 10.000 predmeta koji se odnose na legalizaciju na osnovu starog zakona, koji je važio do 1. januara 2017. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije