Podsticaj privrednicima: Jeftinija gradnja poslovnih objekata u Visokom

06.02.2020. 10:01 / Izvor: Akta.ba
Podsticaj privrednicima: Jeftinija gradnja poslovnih objekata u Visokom

Kao podsticaj privrednicima, smanjena je naknada za pogodnost korištenja građevinskog zemljišta

Na inicijativu vijećnika Gradskog vijeća Visoko, Vahida Ramića, Gradsko vijeće je na sjednici održanoj u petak, 31.01.2020. godine donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o građevinskom zemljištu.

Kao podsticaj privrednicima, smanjena je naknada za pogodnost korištenja građevinskog zemljišta prilikom izgradnje poslovnih, proizvodnih, skladišnih, pomoćnih  i poljoprivrednih objekata.

Za Grad Visoko nova visina naknade za pogodnost korištenja građevinskog zemljišta u II zoni za navedene objekte iznosi 20,70 KM/m2, odnosno 13,80 KM/m2 u zavisnosti od korisne površine objekta.

Uporedni pokazatelji prema susjednim općinama i gradovima su:

1.     Grad Zenica  50 KM/m2,
2.     Općina  Kakanj  30 KM/m2,
3.     Općina Ilijaš   40 KM/m2
4.     Općina Tešanj  27,36 KM/m2

Naknade za pogodnost korištenja i uređenje građevinskog zemljišta u susjednim općinama i gradovima su mnogo veće u odnosu na Grad Visoko.

Odlukom o građevinskom zemljištu na području grada Visokog visina naknade za uređenje građevinskog zemljišta je umanjenja u odnosu na vrstu.

Također, donesena je i Odluka o osnovama i kriterijama za utvrđivanje olakšica pri plaćanju naknada za pogodnost korištenja i uređenja gradskog i ostalog građevinskog zemljišta na području grada Visokog, kojom pravo na olakšicu imaju fizička lica koja su na zemljištu bespravno započela izgradnju ili sagradila stambeni ili stambeno-poslovni objekat.

"Ovim načinom smanjenja naknada želimo podsticajno djelovati na izgradnju pomenutih objekata i razvijanju još snažnije privrede na području grada Visokog", saopćeno je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije