Investicije / PROJEKTI

Pogledajte kako će izgledati most na Skenderiji

06.05.2014. 11:23 / Izvor: Radiosarajevo.ba

Početkom prošlog mjeseca u Sarajevu je počela obnova mosta Skenderija, a na projektu su osim Direkcije za ceste KS  radili studenti, profesori i asistenti Arhitektonskog fakulteta.

Ovo će biti prva poslijeratna sanacija mosta koji je izgrađen 1969. godine. Kako su za Radiosarajevo.ba kazali u Direkciji za ceste KS, nije riječ o radikalnim zahvatima, ali je potrebno sanirati ratna oštećenja.

"Do sada nismo imali sreće sa povoljnim vremenskim uvjetima, ali sada se radovi intenzivnije nastavljaju te se nadamo da će oni biti okončani do polovine juna ili najkasnije do kraja šestog mjeseca", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Direkcije za ceste KS.

Projekt sanacije u vrijednosti 376.000 KM finansira Ministarstvo saobraćaja/Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, dok je za izvođača radova angažovana firma ''HP Investing'' d.o.o. Mostar. Projekt sanacije je uradila firma ''Tracest'' d.o.o. Sarajevo i Arhitektonski fakultet u Sarajevu.

Projektom je planirano da se nakon postavljanja nove hidroizolacije duž kolovoza i trotoara sa obje strane mosta stavi novi asfalt i novi betonski ivičnjaci. U donjem dijelu mosta planirana je sanacija svih oštećenih dijelova konstrukcije mosta koja je najviše stradala od granata tokom opsade Sarajeva 1992.-1995.

Most će na poseban način biti osvijetljen, a u prelamanju svjetla bit će prisutna i određena simbolika. U toku radova moraće doći do obustava saobraćaja, najvjerovatnije u završnoj fazi postavljanja asfalta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije