Investicije / PROJEKTI

Pogledajte kako će izgledati novi granični prijelaz Doljani

09.08.2021. 07:44 / Izvor: Avaz.ba

Umjesto 4,2 miliona KM, koliko je bilo osigurano za izgradnju graničnog prijelaza Doljani,jednog od najfrekventnijih na jugu naše zemlje, u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH sada imaju milion manje. 

Nedavno je milion KM, odlukama Vijeća ministara BiH, a na prijedlog UIOBiH, prebačen za izgradnju graničnog prijelaza Osoje.

"Prvobitno su za izgradnju graničnog prijelaza Doljani bila planirana 4,2 miliona KM, a sada su na raspolaganju 3,2 miliona KM. Procjenjujemo da će to biti dovoljno", kazao nam je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

Kovačević je dodao da je urađen idejni projekt za izgradnju GP Doljani, a u toku su aktivnosti na izradi urbanističko-tehničkih uvjeta, kao i ishođenje urbanističke saglasnosti. 

"Čim UIO pribavi sve potrebne dozvole, bit će raspisan tender za odabir izvođača radova i nakon toga će se krenuti s gradnjom", naglasio je Kovačević.

Zemljište za novi prijelaz na Doljanima UIO je kupio za skoro milion maraka krajem 2018. godine, a nalazi se u neposrednoj blizini postojećeg graničnog prijelaza i prostire se na 4.300 kvadratnih metara.

Sredstva za izgradnju trebala su biti osigurana još 2019., međutim, zbog činjenice da su te godine sve državne institucije bile na privremenom finansiranju, u UIO nisu mogli provoditi kapitalna ulaganja.

Novi prijelaz bit će izgrađen prema standardima Evropske unije, a imat će tri ulazne i tri izlazne trake.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije