Pogledajte kako izgleda donica Buna - Počitelj na Koridoru 5C (Video)

06.10.2020. 08:52 / Izvor: Nezavisne novine
Pogledajte kako izgleda donica Buna - Počitelj na Koridoru 5C (Video)

Trasa uključuje dva nadvožnjaka, jedan podvožnjak i dva prolaza za životinje, kao i izgradnju dvostranog odmorišta Rotimski potok.

Dionica hercegovačkog auto-puta između buduće petlje i mosta Počitelj i sela Hodbina kod Bune gradi se od maja 2018. godine. Kompanija Hering objavila je video snimljen dronom, a koji prikazuje cjelokupnu saobraćajnicu od početka do kraja.

Poddionica Buna – Počitelj je duga 7,2 km i dio je dionice auto-puta na Koridoru Vc Mostar jug – Počitelj. Poddionica je locirana na geološki izuzetno povoljnom, relativno ravnom terenu. Počinje na oko 4 km južno od sela Hodbina. Trasa auto-puta je položena tako da ne presjeca gušće naseljena područja, nego prolazi iznad kanjona rijeke Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj.

Trasa uključuje dva nadvožnjaka, jedan podvožnjak i dva prolaza za životinje, kao i izgradnju dvostranog odmorišta Rotimski potok.

Dionica Buna - Počitelj dugačka je 7,2 kilometra, a karakterišu je relativna ravnica i krš, koštala je oko 32 miliona eura i za njenu funkcionalnost potreban je most Počitelj koji je trenutno u izgradnji.

Iako je gradnja trebala trajati 18 mjeseci, odnosno do juna 2020. godine, rokovi su evidentno probijeni. Ipak, krajem septembra obavljeno je probno postavljanje asfalta koje je svojevrsna najava početka posljednje faze radova.

Trasa počinje na oko četiri kilometra južno od sela Hodbine i ne presijeca gušće naseljena područja nego prolazi iznad kanjona Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj, pojašnjeno je iz Autocesta FBiH.

Ugovor koji je Hering potpisao u maju 2018. godine s JP Autoceste FBiH vrijedan je 25,7 miliona uvra, a sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj, a nadzor nad gradnjom vrši kompanija Aecom S.L.U. iz Španije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije