Pogledajte kako izgleda sarajevska obilaznica LOT 2C i kružni tok

22.10.2017. 18:21 / Izvor: Akta.ba

Izgradnjom ove dionice autoceste, koja je duga 1.200 metara, bit će poboljšano povezivanje sjevernog i zapadnog dijela grada. 

Pogledajte kako iz zraka izgleda "ušminkana" Sarajevska obilaznica LOT 2C i kružni tok na spoju ulice Safeta Zajke s navedenom saobraćajnicom.

Inače, izgradnjom ove dionice autoceste, koja je duga 1.200 metara, bit će poboljšano povezivanje sjevernog i zapadnog dijela grada. 

Podsjećamo, zgradnja posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice je od izuzetne važnosti za glavni grad BiH i općinu Novi Grad. LOT 2c će omogućiti puno bolju unutargradsku komunikaciju, jer će, pored podvožnjaka u Buča Potoku na 6. transverzali i nadvožnjaka kod Hidrogradnje na 12. transverzali, koji imaju samo po dvije kolovozne trake, biti treći prolaz preko ili ispod željezničke pruge, koja dijeli općinu Novi Grad na dva dijela.

Sam LOT 2C imat će isti kapacitet obzirom da će biti izgrađene četiri kolovozne trake iznad pruge. Njime se uduplava kapacitet saobraćajnica koje povezuju dva dijela općine, jer će se iz ulice Safeta Zajke preko LOT-a 2C i kružnog toka u Briješću ostvarivati veza sa LOT-om 2b i Stupskom petljom.

Općina Novi Grad već je naručila izradu projektne dokumentacije za povezivanje LOT-a 2C i devete transverzale pa će nakon dovršetka ovih velikih projakata uključivanje na koridor 5-c biti omogućeno već sa Alipašinog Polja i ulice Džemala Bijedića.

Izgradnja LOT-a 2C finansira se sredstvima Evropske investicijske banke i OPEC Fonda, a koštat će oko 10 miliona konvertibilnih maraka. Implementator projekta je Javno preduzeće Ceste Federacije BiH , investitor Euroasfalt.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije