Pogledajte kako napreduju radovi na dionici autoputa od Tarčina do Ivan planine

04.12.2020. 07:35 / Izvor: Akta.ba
Pogledajte kako napreduju radovi na dionici autoputa od Tarčina do Ivan planine

Tunel Ivan se probija sa obje strane pa se spajanje očekuje na jesen 2021. godine

Do okončanja radova na ovoj dionici autoputa Tarčin - Ivan kako je ranije najavljivano ostalo je 17 mjeseci.

Dionica Tarčin – Ivan duga je 6,9 kilometara, i čine je dva dijela. LOT 1 je dužine 4,9 kilometara i kreće od Tarčina do ulaza u Tunel Ivan, a LOT 2 je sam Tunel Ivan dužine 1.760 metara sa dijelovima otvorene trase u dužini od 150 metara.

Tunel Ivan se probija sa obje strane pa se spajanje očekuje na jesen 2021. godine

Kada se dionica završi, na LOT-u 2 pored Tunela Ivan i dijelova otvorene trase građani će imati i privremenu spojnu cestu sa magistrale na koju će biti smješteno bočno naplatno mjesto. Spoj će biti dugačak 700 metara i nalazit će se kod Bradine.

Na LOT 1 su mostovi Raštelica 1 dužine 518 metara i Raštelica 2 s dužinom 609 metara. Oni se nalaze na zahtjevnim mjestima i potrebno je 16 do 17 mjeseci da se izgrade. Pored toga planirana su četiri potputnjaka, jedno odmorište i sanacija i izrada lokalne infrastrukture puteva, podaci su Autocesta FBiH.

Radovi izgradnje poddionice Tarčin-Ivan se finansiraju iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije od 23,1 milion eura.

Rok za završetak kompletne autoceste od Tarčina do Bradine je kraj maja 2022. godine, a izvođači radova su Euro-Asfalt d.o.o. i Granit AD Skopje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije