Pogledajte koncept "Sarajevski mozaik" za uređenje Trga Alija Izetbegović

09.07.2021. 10:02 / Izvor: Akta.ba

Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine (AA BiH) je predstavila nagrađeni koncept za uređenje sarajevskog Trga oslobođenja - Alija Izetbegović.

Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine (AA BiH) je predstavila nagrađeni koncept za uređenje sarajevskog Trga oslobođenja - Alija Izetbegović.

Riječ je o konceptu nazvanom "Sarajevski mozaik".

Autori koncepta su Emina Alić, Asmir Šabić, Zejd Kobilica i Jasmin Sirčo, a nagrađen je specijalnim priznanjem na ovogodišnjoj izložbi u Collegium Artisticumu.

U Asocijaciji arhitekata su obrazložili kakav je ovo urbanistički koncept.

"Karakterističnost rješenja se ogleda i u jedinstvu (okupljanje) kroz potenciranje kružne osnove. U isto vrijeme se uveliko poboljšava komunikacija i hodna linija u odnosu na postojeću situaciju. Autori su nastojali očuvati postojeću vegetaciju. A kroz materijalizaciju pokazuju također svoj rafinirani pristup i pažnju posvećenu promišljanju i dizajnu urbanog mobilijara i rasvjete", istakli su.

Dodaju da su spomenici trajni čuvari kolektivne memorije i dostojanstveni podsjetnici na protekle događaje.

"Koncept predloženog spomeničkog rješenja se bazira na formi kruga, koji predstavlja obruč, skup i jedinstvo. Unutar kruga zadržavam postojeće biste, spomenik “Multikulturalnom čovjeku”, kompletnu postojeću vegetaciju, te prostor unutar kruga simbolizuje vrijednosti za koje su se borili građani i branioci Sarajeva. Obruč kruga predstavlja liniju odbrane opkoljenog Sarajeva, gdje su po obodu poredani stubovi – čuvari, odnosno branioci grada.
Prostor unutar kruga je ispresijecan nizom linija i podijeljen na apstraktne fragmente. Projekat proizlazi iz čitanja tragova, mreža i simbola grada, te izbjegavanjem korištenja poznate ikonografije. Različiti dijelovi – fragmenti zajedno sačinjavaju jednu cjelinu odnosno mozaik Sarajeva. Poligonalne forme unutar kruga su slične ali ne i identične, nastale na istom principu povezivanja linija između stubova i na taj način reflektiraju ostvarene jake veze u najtežim trenucima, tragove i ožiljke u tkivu grada. Nastojimo sačuvati slojeve historije i ostvariti kontinuitet u izgradnji identiteta mjesta
", kazali su između ostalog. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije