Pogledajte u koje zemlje je najbolje ulagati ove godine

04.01.2017. 09:12 / Izvor: SRNA
Pogledajte u koje zemlje je najbolje ulagati ove godine

Za ulagače koji posluju u valutama zemalja sa niskim kamatnim stopama i kupuju obveznice sa visokim prinosima - ruska rublja je glavni ulog.

Rusija, Južnoafrička Republika, Meksiko, Brazil, Čile, Indija i Indonezija nalaze se na popisu zemalja najatraktivnijih za ulaganja u ovoj godini, smatra švajcarska banka UBS grupa AG. "Za ulagače koji posluju u valutama zemalja sa niskim kamatnim stopama i kupuju obveznice sa visokim prinosima - ruska rublja je glavni ulog", navodi i agencija "Blumberg".

Eksperti procjenjuju da će dobit od ulaganja u rublju, prema strategiji "keri trejd", u 2017. godini iznositi 26 odsto, što je najbolji rezultat među tržištima Evrope, Bliskog istoka i Afrike. Analitičari napominju da se u zemljama sa spiska primjećuje "poboljšanje političke klime". Osim toga, finansijski aktivi na tim tržištima manje su osjetljivi na spoljne šokove izazvane povećanjem kamatnih stopa Američkih federalnih rezervi i na rizike povezane sa izjavama novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije