Pokrenut postupak za spašavanje Veleprometa

04.02.2014. 14:47 / Izvor: eKapija.ba
Pokrenut postupak za spašavanje Veleprometa

Vlada ZDK-a je stopostotni vlasnik kapitala ovog preduzeća i ima funkciju Skupštine, koja bi trebala da zasjeda već u četvrtak, 6. februara kako bi se mogao pokrenuti proces pravne regulacije ovog preduzeća koje je upisano u registar s nultim kapitalom.

Zbog izuzetno teške situacije kao i potrebe da se što prije sanira stanje u visočkom privrednom društvu „Velepromet“ koje već godinama posluje s gubitkom, u ponedjeljak (3.2.2014)  je Vlada Zeničko-dobojskog kantona vanredno zasjedala. Razmatrano je trenutno stanje u ovom preduzeću kao i revizorski izvještaji o firme u pšroteklom periodu.

S obzirom da je Vlada Kantona stopostotni vlasnik ovog preduzeća i ima funkciju Skupštine, to je donesena odluka da se do četvrtka (06. 02. 2014.) pripreme materijali i sazove Skupština društva kako bi se mogao pokrenuti proces pravne regulacije ovog preduzeća koje je upisano u registar sa nultim kapitalom, ali i brojnim drugim nepravilnostima koje su, između ostalog, i uzrokovale da se situacija nije mogla razriješiti sve do danas.

Da bi se veoma kompleksna pravna, ali i finansijska situacija u Veleprometu uspješno razriješila te radnicima uvezao staž i spasilo preduzeće od daljnjeg otuđenja imovine i kapitala, danas je odlučeno da se odmah nakon održavanja Skupštine pokrenu  aktivnosti u suradnji sa pravosudnim organima i Agencijom za privatizaciju ZDK  na pripremi dokumenata za prodaju objekta „Vema“ Visoko putem male privatizacije.

Nakon zasjedanja Vlade u funkciji Skupštine "Veleprometa"  narednog četvrtka, steći će se zakonska osnova za izvlačenje ovog preduzeća iz dubioze koja je do ove godine narasla toliko da je gubitak nadmašio kapital preduzeća koje u svom sastavu ima brojne poslovne prostore i robnu kuću Vema.

Pored toga, angažovani su i istražni organi koji će utvrditi ko je i na koji način krčmio imovinu „Veleprometa“ te ko su odgovorni za današnje teško stanje u ovom nekad uspješnom privrednom društvu, saopćeno je iz press službe Vlade ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije