Pola miliona KM za spas NK "Čelik" Zenica

21.08.2020. 13:44 / Izvor: Akta.ba
Pola miliona KM za spas NK 'Čelik' Zenica

Na dnevnom redu sjednice koji je jednoglasno usvojen od strane 24 prisutnih vijećnika, bila je samo jedna tačka i to razmatranje problematike NK "Čelik" Zenica.

Iako je jutros odlukom predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenica Diane Bešić i pojedinih članova Radnog predsjedništva bila odgođena 10. hitna sjednica Gradskog vijeća, ova sjednica ipak je počela danas u 14,00 sati.

Na dnevnom redu sjednice koji je jednoglasno usvojen od strane 24 prisutnih vijećnika, bila je samo jedna tačka i to razmatranje problematike NK "Čelik" Zenica.

Sjednici su osim gradskih vijećnika prisustvovali i ovlašteni predstavnici NK "Čelik" Zenica.

Gradsko vijeće Zenica, na prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića, podržalo je sljedeća četiri zaključka:

1. Gradsko vijeće Zenica uputit će zahtjev Tužilaštvu ZDK u kojem se traži dostavljanje informacije o tome da li su u ovom tužilaštvu pokrenute istražne radnje protiv rukovodećih kadrova u NK "Čelik" Zenica iz bilo kojeg perioda, a posebno iz perioda kada je funkciju predsjednika Upravnog odbora kluba obnašao Fuad Kasumović.

2. Gradsko vijeće Zenica uputit će zahtjev Općinskom sudu Zenica u kojem se traži dostavljanje informacije o tome da li se u ovom sudu vode postupci protiv rukovodećih kadrova u NK "Čelik" Zenica, kao i u kojem statusu su ti predmeti trenutno, ako su pokrenuti postupci.

3. Gradsko vijeće Zenica traži od Gradske uprave Zenica da u skladu sa važećim pozitivnim propisima pokrene procedure izbora revizorske kuće koja će na detaljan način izvršiti analizu i utvrditi stvarno stanje i finansijske obaveze NK "Čelik" Zenica.

4. U cilju rješavanja hitnih problema, Grad Zenica će za spas NK "Čelik" Zenica osigurati sredstva u iznosu od 500.000,00 KM.

Osim ovih zaključaka, Vijeće je prihvatilo da se od januara 2021. godine prihodi ostvareni od zakupnina po osnovu iznajmljivanja poslovnih prostora koji se nalaze u sklopu stadiona "Bilino polje" Zenica, a kojima upravlja Grad Zenica usmjere ka NK "Čelik" Zenica.

Data je i preporuka NK "Čelik" Zenica o zaključivanju novog sporazuma sa Poreskom upravom radi izmirivanja poreskog duga.

Također, Vijeće je zatražilo od resornih gradskih službi da u saradnji sa javnim komunalnim preduzećima izvrši provjere za račune komunalnih usluga koje se isporučuju NK "Čelik" Zenica.

"Stanje u NK "Čelik" Zenica moramo sistemski riješiti. Sredstva od 500.000 KM smo odobrili, ali bez revizije ne možemo dalje odobravati sredstva. Uz ovo, uslovi Gradske uprave Zenica i mene kao Gradonačelnika su da Gradsko vijeće Zenica od Tužilaštva ZDK i Općinskog suda Zenica traži dostavljanje informacija o istragama i postupcima koji se vode o radnjama i aktivnostima poduzetim u NK "Čelik" Zenica", rekao je po završetku sjednice gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije