Investicije/ NEKRETNINE

Poljoprivredno zemljište ide u zakup, uskoro i javni oglas

Maksimalna površina zemljišta koja se može dati u zakup za privredna društva iznosi 20 hektara, preduzetnike 10 hektara, a fizička lica do 5 hektara.

17.07.2017. 08:10 / Izvor: Akta.ba

Poljoprivredno zemljište na području Trebinja u vlasništvu Republike Srpske – koje nije obuhvaćeno koncesionim ugovorom sa preduzećem "Agrofin" – uskoro će putem javnog oglasa biti ponuđeno u zakup privrednim društvima, preduzetnicima i individualnim proizvođačima.

Nakon pribaljene saglasnosti resornog ministarstva, Skupština grada Trebinja danas je donijela i odluku o raspisivanju javnog oglasa za davanje ovog zemljišta u zakup, isključivo za razvoj poljoprivrednih djelatnosti a putem pribavljanja pisanih ponuda.

Načelnik Odjeljenja za privredu Grada Trebinja Radenko Drašković pojasnio je da je riječ o zemljištu ukupne površine 188 hektara, u katastarskim opštinama Čičevo 2, Ljubomir,  Vrpolje, Gomiljani 2, Mesari, Pridvorci, Dračevo, Mostaći, Volujac i Police 1, a koje će biti ponuđeno u zakup na 20 godina – za sadnju voćnjaka, vinograda i druge višegodišnje zasade, odnosno na period od 10 godina – za stočarsku, ratarsku, povrtlarsku i rasadničku proizvodnju.

"Maksimalna površina zemljišta koja se može dati u zakup za privredna društva iznosi 20 hektara, preduzetnike 10 hektara, a fizička lica do 5 hektara. Godišnja cijena zakupnine po hektaru za prvu klasu iznosi 100 KM, za drugu 90, treću 80, četvrtu 70, petu 60, a šestu, sedmu i osmu klasu – 40 KM po hektaru", pojasio je Drašković.

Postupak davanja u zakup sprovodiće posebna komisija Gradske uprave koju formira gradonačelnik, a zakupci će biti odabrani po osnovu najpovoljnijih ponuda, što bi trebalo da bude potvđeno i skupštinskom odlukom.

Odluka o raspisivanju javnog oglasa za zakup uvrštena je naknadno na dnevni red današnjeg skupštinskog zasjedanja, kako je obrazložio gradonačelnik Luka Petrović – jer su tek jutros stigle potrebne saglasnosti iz resornog ministarstva, te da bi se što prije krenulo o proceduru kako bi budući zakupci mogli da raspolažu ovim površinama do početka jesenjih radova.

On je podsjetio da su predmet zakupa preostale površine nekadašnjih privrednih kombinata u vlasništvu Republike Srpske, nakon što je ministarstvo prethodno donijelo odluku da na 210 hektara ovog zemljišta omogući koncesiju privrednom društvu "Agrofin".

radiotrebinje.com

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije