Investicije / PROJEKTI

Položen kamen temeljac za novi proizvodni pogon koncerna "Kolektor"

20.09.2018. 08:40 / Izvor: SRNA

U poslovnoj zoni "Celpak" u Prijedoru je danas položen kamen temeljac za izgradnju pogona mašinske industrije slovenačkog koncerna "Kolektor", investiciju vrijednu oko tri miliona KM.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i član Uprave koncerna i direktor pogona u Laktašima Predrag Zorić potpisali su prethodno ugovor o početku izgradnje proizvodnog pogona u Prijedoru na površini od 2.750 metara kvadratnih.

"Riječ je o kompaniji koja je došla u Prijedor sa namjerom da izgradi proizvodne pogone mašinske industrije. Grad je izvođač radova na izgradnji konstrukcije objekta, a `Kolektor` će nastaviti dalje da uređuje proizvodne pogone", rekao je Đaković.

Prema njegovim riječima, grad je putem kreditnog zaduženja obezbijedio preko 1,3 miliona KM za početne radove na konstrukciji proizvodnog pogona i uređenju eksterijera, a kompanija "Kolektor" će u kasnijoj fazi opremanja pogona uložiti približno isti iznos sredstava.

Leban je rekao novinarima da se ta kompanija na ovim prostorima nalazi već 15 godina i ovo je četvrta lokacija u Republici Srpskoj.

"Ovo je prva faza u kojoj će biti zaposleno oko 120 radnika, a kasnije i do 500 radnika", rekao je Leban, dodajući da je projekat u Prijedoru realizovan brzo i efikasno, uz podršku Gradske uprave Prijedor.

On je dodao da je oko pedestak mladih ljudi već na obuci u Sloveniji i Laktašima.

"Riječ je o proizvodnom programu komutatora. To je program u automobilskoj industriji, a vrijednost poslova iznosi oko 200 miliona evra. Naše firme se nalaze od Južne Koreje, Kine do bivših jugoslovenih republika i u Meksiku", rekao je Leban.

Rok za završetak radova prve faze podizanja konstrukcije pogona "Kolektora" u Prijedoru je 120 dana, a kako je definisano cjelokupnim projektom, u kasnijim fazama radiće se pogoni površine 4.000 i potom još 2.750 metara kvadratnih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije