Položen kamen temeljac za rezidencijalno naselje Sarajevo Resort

02.10.2013. 17:13 / Izvor: eKapija.ba

Danas je položen kamen temeljac za prva 32 objekta, od 160 koliko će ih biti izgrađeno. Rok završetka radova je 18 mjeseci. Investicija u prvoj fazi je 35 miliona dolara.

Danas je na Oseniku, općina Hadžići, položen kamen temeljac za izgradnju rezidencijalnog naselja „Sarajevo Resort“ ukupne vrijednosti 35 miliona američkih dolara. Temeljac su položili Eid Al Thaqafi - ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, ambasador Kuvajta u BiH Nasser Reden Al Motairi, ambasador Libije Arabi Al Hanudi, direktor Gulf Real Estate d.o.o Jasem Ahmed te Općinski načelnik Hamdo Ejubović. Ceremoniji otvaranja početka radova na ovom kompleksu prisustvovali su još i predstavnici ambasada Palestine, Egipta, bivši ministar pravde Kuvajta Džemal Šeab, ambasador BiH u Kuvajtu, Jasin Ravasde.

Jasem Ahmed, direktor Gulf Real Estate d.o.o. kazao je da su, kada su prije četiri godine došli u BiH, ostali smo zapanjeni ljeptom, prirodom i činjenicom da je mir ovdje uveliko zaživio.

"Kada dođete u BiH prvo što gledate jesu prilike za investicije. Te investicije, upravo kao što mi ovdje danas radimo, odnose se na nekretnine, turizam, posebno banjski turizam. Ovo je zemlja u koju kada dođete prvo upućuje na te četiri stvari. Naravno, investitori kada dođu u neku stranu zemlju suoče se i sa problemima. Sugerišemo da ova zemlja uskladi svoju zakonsku legislativu sa potrebama investitora koji dolaze i ulažu svoj novac. Ukupna površina Sarajevo Reorta kojeg gradimo prostire se na nekih 160.000 metara kvadratnih zemljišta. BiH ima izuzetne prirodne i turističke potencijale, ali joj fale kompleksi gdje bi se rekreacija na adekvatan način mogla upražnjavati. Zbog toga smo odlučili da u ovom kompleksu investiramo preko milion i pol kuvajtskih dinara upravo na one prateće objekte koji se odnose na rekreaciju", istakao je on.

Prema njegovim riječima, kompleks će biti zatvoren i imati svoje osiguranje. Imat će vještačko jezero na nekih 12.000 metara kvadratnih, kao i dva natkrivena bazena koja će biti grijana tokom zime, restorane, bar caffe, više terena za sportove poput fudbala, tenisa, odbojke, košarke, sale za bilijar, stoni tenis, stoni fubal itd. Također, kompleks će imati i svoj supermarket, te druge objekte koji će pomoći turistima da se što ugodnije osjećaju. Ovdje će se nalaziti oko 150 kuća različitih tipova. Neke će dosezati i do 500 metara kvadartnih. U različitim zgradama će biti oko 160 stanova.

"U suštini ovo će biti turističko selo namijenjeno za turiste iz Zaljeva i druge turiste. Ovo je na neki način doprinos Kuvajtskih i Zaljevskih investitora razvoju privrede i turizma u BiH. Konkretan doprinos je taj da će godišnje iz Kuvajta i iz zemalja Zaljeva ovdje boraviti od 3000 do 4000 turista. Naravno, prilikom izvođenja jednog ovako velikog građevinskog poduhvata bit će angažovani projektanti i radnici iz BiH. Upravo kao i sav materijal koji se ovdje proizvodi. Rok za završetak radova je 18 mjeseci", dodao je Ahmed.

Prisutnima se obratio i ambasador Kuvajta u BiH, Nasser Reden Al Motairi, koji je najavio novu vrstu diplomatije ove zemlje prema BiH, a to je privredna diplomatija.

"Treba napomenuti da Kuvajt i BiH imaju odličnu saradnju. Prva zemlja koja je investirala u BiH, odmah nakon rata bila je Kuvajt. U ovom momentu želimo u ovdje promovirati ekonomsku diplomatiju. Trudimo se da olakšamo put investitorima i privatnom sektoru koji su jako zainteresovani za ulaganje u Bosnu. Projekat koji danas počinjemo, upravo je dio te diplomatije. BiH je izuzetno privlačna za Kuvajčane. Broj posjeta je u 2013. porastao na 20.000 turista i očekujemo daleko veći broj u narednim godinama. Turističke rezervacije u Kuvajtu za BiH su odavno popunjene", istakao je ambasador Motairi.

Načelnik Ejubović je izrazio zadovoljstvo zato što su Kuvajćani prepoznali BiH za investicije. U strategiji razvoja Općine Hadžići je turizam, te razvoj privrede, kazao je načelnik Ejubović.

"Ovo su prvi investitori koji su konkretizirali svoje ideje", kazao je Ejubović najavivši kako će u skorije vrijeme biti realizirani i projekti sa još nekoliko arapskih investitora, dodavši da Općina Hadžići ima veliki turistički potencijal.

"Tu je Igman i Bjelašnica te lokacija koja je tranzit na putu Sarajevo-Mostar ili put od centra ka moru. Kuvajčani su sve to ispitali i izabrali ovu lokaciju na Oseniku koja je ujedno i najljepša koju su mogli dobiti. Ima ih još i nadam se da će biti još investitora. Sa naše strane smo učinili sve da na brz način dođu do potrebnih dozvola za građenje i izvedbene dokumentacije. Ovo što oni danas ovdje grade, rade sa validnom građevinskom dozvolom prve faze za 32 objekata, a nakon toga slijedi i daljnja faza izgradnje. Što se tiče vrijednosti po mom inženjerskom iskustvu, sa svim sadržajima i namještajem ovaj projekat će narasti na respektabilnih 75 miliona dolara", kazao je Ejubović.

Podsjetimo, firma "Gulf Real Estate", koja vodi projekt, nedavno je objavila javni poziv za izvođenje građevinskih radova, nabavku i isporuku materijala za ugradnju, zatim za uslugu nadzora nad izvođenjem radova te konkurs za uslugu izvođenja zanatskih radova.

Kuvajćani su se za ovaj projekt odlučili želeći u Osenik dovesti odabranu klijentelu iz Kuvajta i Saudijske Arabije tokom tri najtoplija mjeseca u godini, budući da su ljeta u tim zemljama sa izrazito visokim temperaturama.

Osenik je odabran zbog blizine Igmana i Bjelašnice, ali i zato što će odatle odabrana klijentela lako moći odlaziti u posjetu Mostaru, Počitelju, Dubrovniku. 

Očekuje se da će prvi turisti moći doći u Sarajevo Resort u junu 2015. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije