Poslovna zona "Ozrakovići" bez podrške, Općina Visoko uložila prigovor

08.09.2018. 08:56 / Izvor: Akta.ba
Poslovna zona 'Ozrakovići' bez podrške, Općina Visoko uložila prigovor

Poslovna zona Ozrakovići vrijedi za jednu od najatraktivnijih u ovom dijelu BiH.

Općinsko vijeće je 2017.godine donijelo odluku o usvajanju Regulacionog plana Poslovne zone "Ozrakovići" Visoko, broj:01/1-02-13/17 od 30.01.2017. godine.

Poslovna zona Ozrakovići vrijedi za jednu od najatraktivnijih u ovom dijelu BiH. Locirana je na ulazu u Visoko, u neposrednoj blizini koridora Vc, željezničke stanice, te regionalnih puteva R 445 i R 443. U neposrednoj blizini poslovne zone Ozrakovići nalaze se carinska  i slobodna zona. Slobodna zona Visoko osnovana je radi poboljšanja poslovnih uvjeta kompanija i preduzeća aktivnih u regiji, te da osigura atraktivne uvjete za nove domaće i strane investitore.

Osim podrške Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta koje je zajedno sa UNDP-em i Općinom Visoko finansiralo izgradnju pješačke staze u poslovnoj zoni Ozrakovići prije nekoliko godina, niti jedna aplikacija Općine Visoko iz 2016., 2017. i 2018. godine od strane ovog Ministarstva Općini Visoko nije odobrena uprkos činjenici da Općina Visoko svake godine izdvaja značajna sredstva za sufinansiranje izgradnje komunalne infrastrukture u poslovnoj zoni Ozrakovići, navodi se u saopćenju Općine Visoko.

Najznačajniji projekti Općine Visoko u poslovnoj zoni Ozrakovići su:  izgradnja pješačkog mosta Luke – Ozrakovići, izgradnja kružnog toka, izgradnja javne rasvjete iz pravca željezničke stanice odnosno kružnog toka, izgradnje vodnog prstena, izgradnja kolektora čime je Općina Visoko izdvojila cca 2.000.000,00 KM iz  Budžeta Općine Visoko u proteklih tri godine za unapređenje infrastrukture u ovoj poslovnoj zoni.

"Uz sva ova ulaganja Općine Visoko, u 2018. godini ponovo smo Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta aplicirali za rekonstrukciju postojeće saobraćajnice u poslovnoj zoni po objavljenom javnom pozivu", ističe se.

I ove kao i prethodnih godina, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta nije prepoznalo značaj izgradnje nove i unapređenja postojeće komunalne infrastrukture u poduzetničkoj zoni Ozrakovići uprkos činjenici da je na osnovu aplikacije Općine Visoko Vlada ZDK putem nadležnog Ministarstva u 2018. g. odobrila sredstva u iznosu od 425.000,00 KM iz Budžeta ZDK za temeljnu rekonstrukciju saobraćajnice kroz poslovnu Ozrakovići i dodatnih 97.500,00 KM od Ministarstva privrede ZDK uz sufinansiranje Općine Visoko u iznosu od 200.000,00 KM iz Budžeta Općine Visoko za 2018. godine. "Nakon objavljenih rezultata, Općina Visoko je uložila prigovor nadležnom Ministarstvu nadajući se da će Ministarstvo ponovo razmotriti našu aplikaciju, ali isti nije uvažen, a uvjereni smo da uopće nije niti ozbiljno razmatran", navode iz općine. 

Uvjereni da je aplikant, Općina Visoko, ubjedljivo osigurala najveći iznos sredstava za sufinansiranje projekta temeljne rekonstrukcije saobraćajnice kroz poslovnu Ozrakovići, uvažavajući činjenicu da je Općina Visoko prethodnih godina ubjedljivo vodeća općina po izvozu u ZDK prema zvaničnim podacima Vanjskotrgovinske komore i Privredne komore ZDK, da u poslovnoj zoni Ozrakovići posluju 42 privredna subjekta sa zaposlenih 1280 ljudi uz stalnu tendenciju izgradnje novih poslovnih kapaciteta i proširenja postojećih, ovim putem izražavamo negodovanje zbog ovakvog odnosa Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta koje uvijek pronađe način da odbije aplikaciju Općine Visoko pri tome nimalo ne uvažavajući naprijed navedene činjenice koje bi trebale da budu glavni kriterij za odlučivanje Ministarstva koje ima namjeru ili bar želi da pokuša da pomogne privredni razvoj bilo koje općine, ističe se u saopćenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije