Poslovna zona Poljavnice - Ogromni investicioni potencijali za jačanje privrednih, proizvodnih i uslužnih djelatnosti opštine Novi Grad

10.11.2009. 15:25 / Izvor: eKapija.ba
Poslovna zona Poljavnice - Ogromni investicioni potencijali za jačanje privrednih, proizvodnih i uslužnih djelatnosti opštine Novi Grad

Krajem 2004. godine, Skupština opštine Novi Grad je donijela odluku o prodaji slobodnog opštinskog zemljišta za preduzeća koja imaju uslove za otvaranje nove proizvodnje i proizvoda. Tada je, u cilju dugoročne i planske poslovne razvojne politike, pokrenut projekat poslovne zone "Poljavnice". On bi, prema planu, trebao unaprijediti saradnju sa okruženjem, zapošljavanje na nivou lokalne zajednice te omogućiti efikasniji i brži privredni i prostorni razvoj preduzeća koja djeluju u poslovnoj zoni, a samim tim i na teritoriji opštine Novi Grad.

U razgovoru za eKapija.ba, direktor Lokalne agencije za razvoj opštine Novi Grad, Dmitrašinović Branislav, kaže da je poslovna zona "Poljavnice" uređen i komunalno opremljen prostor, namijenjen za usklađeno i plansko korištenje od strane većeg broja preduzeća i preduzetnika. Zajedničko korištenje prostora te komunalnih, administrativnih, finansijskih, tehničkih i drugih usluga, poduzetnicima bi umnogome smanjilo troškove poslovanja.

"Investicioni potencijali i projekti koje opština Novi Grad želi naglasiti ovim projektom su pokretanje i jačanje privrednih , proizvodnih i uslužnih djelatnosti, otvaranje novih radnih mjesta, jačanje privrednih i drugih potencijala, ponajprije na lokalnom, a samim tim i na regionalnom i višem nivou, privlačenje novih investitora, sa posebnim naglaskom na nove strane investitore te promocija same poslovne zone, kao i opštine u cjelini", pojašnjava Dmitrašinović.

Prednost ove lokacije je, kako u dobrim infrastrukturnim tako i u geografskim predispozicijama. Geografsko-saobraćajni položaj opštine Novi Grad je veoma povoljan, a udaljenost velikih centara nije velika i iznosi 135 km od Zagreba, 90 km od Banje Luke, 320 km od Sarajeva te 395 kilometara od Beograda. Potrebno je naglasiti da pored, kvalitetnih drumskih komunikacija, ova opština ima i kvalitetne željezničke komunikacije, a poznato je da je bila jedna od najznačajnijih željezničkih čvorišta u proteklom periodu. Povoljan položaj ovog lokaliteta, također, određuje i blizina rijeke Une, kao i granični prelaz sa Hrvatskom- saobraćajni - Dvor i željeznički – Dobrljin, što opštinu Novi Grad čini jedinstvenim ekonomskim prostorom koji sve više dobija na značaju.

Iako prostorni plan još nije u potpunosti završen, ukupna površina poslovne zone "Poljavnice" se procjenjena je na oko 1,7 hektara. Međutim, zbog velike zainteresovanosti planirano je i njeno proširenje. To je slobodno opštinsko zemljište, koje se u svrhu izgradnje industrijskih kapaciteta pod vrlo povoljnim uslovima nudi svim domaćim i stranim investitorima.

"Izrada prostornog plana će se jednim dijelom finansirati sredstvima opštine Novi Grad, a planiramo tražiti i druge vrste pomoći za finansiranje prostornog plana, poput međunarodnih organizacija, Vlade Republike Srpske i drugih", kazao je Dmitrašinović za eKapija.ba.

Namjena nekretnina u poslovnoj zoni "Poljavnice" je ponajprije za proizvodne djelatnost u sektorima mašinstva, drvoprerade, građevinarstva, hemijske industrije i drugih sličnih proizvodnih i uslužnih djelatnosti. U njoj je trenutno smješteno šest kompanija koje već rade, a još tri su u pripremi za početak poslovanja. Planirano je da svih devet `stanara` zaposli oko 200 radnika, a u planu je dolazak novih kompanija sa kojima se također planira i novo zapošljavanje.

"Opština Novi Grad je, u saradnji sa IFC – Washington, u fazi izrade projekta uređenja rada opštinske administracije, olakšavanja i ubrzavanja svih oblika usluga, kako bi olakšali i ubrzali rješenja svih oblika administracije, izdavanja dozvola i potrebnih dokumenata. Na taj način će se rokovi potrebni za izdavanje potrebnih dozvola skratiti za nekoliko dana, planiraju se olakšice na cijenu zemljišta, porezne takse, a sve u cilju olakšavanja rada sadašnjih i budućih kompanija koje će poslovati u ovoj zoni", naglasio je Dmitrašinović te dodao da su najpoželjnije proizvodne privredne grane i sve vrste usluga koje će kvalitetno pratiti i biti na usluzi proizvodnji iz oblasti mašinstva, građevinarstva, drvne i hemijske industrije te drugih sličnih djelatnosti.

U poslovnoj zoni "Poljavnice" trenutno posluje jedan od najvećih stranih investitora "EnerNovi" iz Italije koji se bavi proizvodnjom drvenih peleta, u fazi pregovora su sa još dva italijanska investitora i planiraju razgovore sa još jednim dijelom potencijalnih slovenskih, hrvatskih, srbijanskih i drugih stanih investitora.

Prema Dmitrašinovićevim riječima, od poslovne zone "Poljavnice" se očekuju dugoročni poslovni efekti u ukupnom razvoju opštine Novi Grad, smanjenju nezaposlenosti, rastu privredne proizvodnje, razvoju uslužnih djelatnosti koji bi pratili sektor proizvodnje, a samim tim i razvoj drugih djelatnosti kao što su trgovina, ugostiteljstvo i turizam, saobraćaj i turizam, saobraćaj i veze, kao i druge djelatnosti.

Tekst: A. Delić

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije