Poslovna zona Stanari očekuje investitore

28.12.2017. 08:29 / Izvor: Akta.ba
Poslovna zona Stanari očekuje investitore

Dodatnu prednost za promociju BiH i njenih mogućnosti predstavlja ulazak FIPA-e u Upravni odbor WAIPA-e.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan MIlinić posjetio je Općinu Stanari kako bi se upoznao o ekonomskom stanju na ovom području, o uspješno realiziranoj investiciji RiTE Stanari, te o novim investicionim mogućnostima koje nudi ova općina.

Milinić je načelnika Općine Stanari Dušana Panića upoznao o nadležnostima FIPA-e kao glavne adrese za strana ulaganja u BiH, aktivnostima na pronalasku stranih investicija, pružanju pomoći u realizaciji investicionih projekata, učešću na konferencijama i privrednim susretima s ciljem promocije raspoloživih investicionih projekata.

Istakao je da FIPA investitore traži svuda u svijetu, da posjeduje 7.000 kontakata stranih investitora sa kojima je u stalnom kontaktu, te ih poziva da posjete BiH kako bi se detaljnije upoznali o potencijalima zemlje.

Agencija također koordinira nadležne institucije od općinskog do državnog nivoa na privlačenju stranih investicija, a kao rezultat, u 2017. bilježi porast priliva stranih investicija od 66,8 posto. Istaknuto je da je na putu realizacija velike strane investicije u RiTE Kamengrad kod Sanskog Mosta u iznosu od 1.020.000.000 KM.

Dodatnu prednost za promociju BiH i njenih mogućnosti predstavlja ulazak FIPA-e u Upravni odbor WAIPA-e.

Općina Stanari, kako je istaknuto, želi privući i domaće i strane investicije s ciljem otvaranje novih radnih mjesta, te na tom putu očekuje podršku FIPA-e u smislu promocije njenih mogućnosti za ulaganje. Pripremili su poslovnu zonu koju nude investitorima posebno iz metalskog sektora i energetike.

Također, vrlo je značajno istaći da Općina dodjeljuje subvencije od 6.500 KM za svako novo radno mjesto uz poštivanje određenih kriterija.

Općina nudi raspoloživu radnu snagu raznih profila. Stopa nezaposlenosti iznosi 39 posto, te je potrebno uložiti dodatne napore na otvaranju novih radnih mjesta, saopćeno je iz FIPA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije