Postavljen kamen temeljac za izgradnju stambeno-poslovnog objekta u Goraždu

15.04.2019. 14:52 / Izvor: Akta.ba
Postavljen kamen temeljac za izgradnju stambeno-poslovnog objekta u Goraždu

Ukupno učešće Vlade u ovom projektu je oko 850.000 KM, a od toga za subvencije je izdvojeno 600.000 KM.

U Goraždu je svečano postavljen kamen temeljac za izgradnju stambeno-poslovnog objekta „Lamela-H4“.

Stanovi su namijenjeni prodaji pod povoljnijim uslovima licima u stanju stambene potrebe, u skladu s kriterijima javnog poziva koji je u januaru ove godine objavilo Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline.

Ovoj svečanosti prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te predstavnici izabranog izvođača radova GPD „Drina“ Goražde.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković kazao je da je ovim realizacija zacrtanih ciljeva Vlade u oblasti stanogradnje u potpunosti ispoštovana.

"Naš cilj je bio da probamo uraditi dva nova stambena objekta za kupovinu stanova pod povoljnijim uslovima, sa prioritetnim naglaskom na mlade. Ono što je činjenica u ovom projektu jeste da se Lamela H-3 već gradi, da smo već danas započeli radove na Lameli H-4 i da ćemo u predviđenim rokovima, najdalje za 24 mjeseca, imati dva završena objekta, tj. završene dvije zgrade u samom centru grada sa svim onim standardima koje trebaju zadovoljiti savremeni principi gradnje", istakao je on.

Prema riječima premijera Okovića, izgradnjom zgrada Lamela H3 i H4 osigurat će se uslovi da ukupno 51 korisnik kupi stan po povoljnijim uslovima, odnosno po subvencioniranoj cijeni. Njih 28 će biti izgrađeno u Lameli H-3.

U budućoj zgradi Lamela-H4 bit će izgrađene 23 stambene jedinice po cijeni od 1.048,25 KM po 1m² za krajnje kupce, a povoljnost kupovine obezbijeđena je učešćem Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline, odnosno Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u nabavci zemljišta, osiguranju potrebnih dozvola i odobrenja za gradnju, plaćanju rente i izradi glavnog projekta.

Ukupno učešće Vlade u ovom projektu je oko 850.000 KM, a od toga za subvencije je izdvojeno 600.000 KM.

"Dakle, subvencija koju kanton daje prema tim korisnicima po kvadratnom metru je negdje oko 300 KM. Na tržištu stanovi savremene gradnje siguran sam da nema povoljnije cijene u ovom trenutku u Bosansko-podirnjskom kantonu i gradu Goražde", kazao je premijer Oković.

Istaknuto je da je procedura izbora korisnika budućih stanova već provedena te da je u završnoj fazi njeno okončanje kroz drugostepeni postupak.

Vlada, kako navodi premijer, u narednom periodu ima planove za izgradnju novih stambeno-poslovnih objekata po ovom ili sličnom principu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije