Investicije / PRIVATIZACIJA

Potencijalni kupci odustali zbog cijene hotela Đuro Salaj

31.03.2014. 08:20 / Izvor: Nezavisne novine

Niko nije dostavio prijavu za aukcijsku prodaju hotela "Đuro Salaj" u mjestu Gradac na Hrvatskom primorju iako je bilo potencijalnih kupaca, ali je nekima od njih početna cijena bila visoka.

Kazao je to u petak nakon isteka roka za slanje prijava Senad Rahimić, pomoćnik direktora Agencije za privatizaciju FBiH za pasivni podbilans.

Ovaj četverospratni hotel sa pripadajućim zemljištem bio je ponuđen za početnih oko 8,3 miliona KM, a Rahimić kaže da cijena neće biti lako snižena "po cijenu da hotel ne bude prodat".

"Pojavljivala su se tri-četiri potencijalna kupca, ali su izjavljivali da im je skupo. Mislim da je cijena realna i da zemljište i hotel stvarno vrijede toliko. Sačekaćemo ponedjeljak i donijeti odluku o proglašenju aukcije neuspjelom. Sumnjam da će u ponedjeljak stići ikakva prijava", istakao je Rahimić i dodao da će nakon toga biti odlučeno šta dalje s prodajom.

Napomenuo je da je planirano da 3,5 odsto sredstava od prodaje hotela ide Fondu za nekretnine RS jer je toliki udio RS u ovoj imovini, a za ostatak odluku donosi Vlada FBiH i vjerovatno bi bio iskorišten za doprinose ili opremanje rudnika iz FBiH koji su bili suvlasnici "Đure Salaja".

Ovaj hotel je devastiran, u njemu su tokom rata bile izbjeglice, ne radi, a godinama je trajalo rješavanje pitanja sudbine i statusa ovog nekadašnjeg radničkog odmarališta.

Istovremeno, njegovi bivši radnici zahtijevaju rješavanje njihovog statusa. Nekoliko puta su istakli da nemaju ništa protiv prodaje odmarališta, ali da će pokrenuti stečaj hotela ako u okviru prodaje ne bude riješen njihov radnopravni status s obzirom na to da imaju potraživanja za staž i otpremninu, ali i dugove za stanove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije