Potpisan okvirni sporazum za sanaciju vrtića Vjeverica na Alipašinom Polju

Investicije / PROJEKTI

Potpisan okvirni sporazum za sanaciju vrtića Vjeverica na Alipašinom Polju

16.09.2019. 14:00 / Izvor: Akta.ba

Za 15 dana kreće najavljena rekonstrukcija vrtića "Vjeverica" na Alipašinom Polju, rečeno je na današnjem potpisivanju okvirnog sporazuma za izvođenje radova u Sarajevu.

Ugovor vrijedan 1.924.000 KM potpisali Semir Efendić načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i direktor firme Inggra d.o.o. Sarajevo ispred izvođača radova.

Prema riječima načelnika Efendića, radi o najvećem devastiranom vrtiću na prostoru Općine Novi Grad, zbog čega je značaj ovog projekta izuzetno veliki za građane Sarajeva.

"Riječ je o jedinom vrtiću u naselju Alipašino Polje koji je jako dugo bio u devastiranom stanju. Ranije smo u njega uložili 250.000 KM kako bismo sanirali krov i spriječili njegovo dalje propadanje", istakao je on.

Dodao je da su imali i jedan neuspješan pokušaj sa Vladom KS za zajednički ulazak u ovaj projekat, ali je on na Skupštini Kanton bio zaustavljen prije nekoliko godina.

"Na kraju smo se opredijedili da krenemo u rekonstrukciju sa JU Djecom Sarajeva. Oni naravno nemaju sredstva koja bi izdvojili, ali je objekat u njihovom vlasništvu pa smo u projekat ušli kroz sporazumni ugovor", naveo je Efendić.

Kako je kazao, trenutno je za radove obezbijeđeno 480.000 KM koja će biti utrošena ove godine, a ukoliko se sljedeće godine obezbijede dodatna sredstva objekat bi mogao biti završen 2020. godine. 

"Pored toga, u budžetu Kantona Sarajevo ima oko 300.000 KM koja su vezana kreditna zaduženja. Još uvijek ne znamo kako će i kada ta sredstva biti angažirana, budući da je kantonalna ministrica obrazovanja podnijela ostavku, ali se nadam da će nadležni iz ministarstva imati razumijevanja i za ovaj projekat", dodao je on.

Direktor firme Inggra d.o.o. Sarajevo Ibro Ahmetspahić kazao je da će nakon okvirnog ugovora, ubrzo uslijediti i potpisivanje pojedinačnih ugovora.

"Pojedinačni ugovori će definisati dinamiku i vrstu radova za koje smo spremni i nadamo se da ćemo što prije krenuti sa radovima koji će biti kvalitetno urađeni", kazao je Ahmetspahić.

Inače, objekat koji je tokom proteklog rata devastiran dugo je bio odlagalište smeća i predstavljao je ruglo ovog dijela naselja. Općina je u proteklom periodu očistila i zatvorila objekat kako bi ga zaštitila od dalje devastacije, nakon čega je urađena i sanacija krova i oštećenih konstruktivnih elemenata objekta. U sklopu tih radova zamijenjene su i termoizolacija i hidroizolacija.

Preostali radovi koji podrazumijevaju građevinsko-zanatske, elektro-instalaterske radove, vodo-instalaterske radove, te ugradnju stolarije, opremanje objekta i vanjsko uređenje koštat će 1.950.000 KM. Za radove koji će se izvoditi u ovoj godini osigurano je 480.000 KM. Od toga je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, u čijoj je nadležnosti ova predškolska ustanova, iz budžeta za 2018. godinu izdvojilo 280.000 KM, dok je Općina iz ovogodišnjeg budžeta osigurala 200.000 KM.

Posao projektovanja urađen je u skladu sa sa svim standardima koje zahtijevaju predškolske ustanove.

Podsjetimo, na tenderu kojeg je provela Općina Novi Grad kao najpovoljniji ponuđač za izvođenje radova izabran je konzorcij firmi Inggra d.o.o. i Klaus Lehman GMBH d.o.o. Gračanica sa ponudom od 1.924.308 sa PDV-om.

S.B.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije