Potpisan projekat vrijedan 220.000 eura

21.12.2016. 15:44 / Izvor: Akta.ba
Potpisan projekat vrijedan 220.000 eura

Projekt se provodi na području pet općina u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini: Gračanica, Petrovo, Lukavac, Srebrenik i Kalesija.

Presdstavnici organizacije World Vision BiH i općina Gračanica i Petrovo potpisali su danas memorandume o razumijevanju.

Potpisivanje je održano u sklopu projekta "Održivi oporavak na lokalnom nivou" koji provodi organizacija World Vision BiH s ciljem podrške oporavku lokalnih zajednica pogođenih poplavama i klizištima 2014. godine i koje su još pod rizikom od takvih i sličnih nepogoda.

Memorandume o razumijevanju je uime World Visiona potpisao tehnički savjetnik i program menadžer za oblast smanjenja rizika od katastrofa Almir Zulić, te načelnici općina Gračanica i Petrovo Nusret Helić i Ozren Petković.

Ukupna vrijednost projekta je 220.000 eura i finansira ga Evropska unija.

Projekt se provodi na području pet općina u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini: Gračanica, Petrovo, Lukavac, Srebrenik i Kalesija.

"Sutra potpisujemo Memorandum o saradnji sa Kalesijom, u petak s Općinom Srebrenik, a s Općinom Lukavac memorandum o saradnji na projektu oporavku od katrastrofa će biti potpisan nakon novogodišnjih praznika", kazao je Feni Almir Zulić.

Naglasio je kako se Projekt odnosi i na strukturalne mjere za smanjenje rizika od katrastrofa a oni podrazumijevaju čišćenje korita, sadnju sadnica kojom će se spriječiti dalje klizanje tla, a sve u skladu sa zahtjevima općina sa kojima se potpisuje memorandum o saradnji.

"Također ćemo raditi i na nestrukturalnim mjerama a one se odnose na jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za smanjenje rizika od katastrofa. Okupit ćemo jedan određeni broj ključnih aktera zaštite od spašavanja i raditi na njihovoj edukaciji kako bi omogućili da se šire stanovništvo lokalne zajednice educira, odnosno da dobije informaciju na koji način prevenirati buduće katastrofe, da nam se ne desi kao što se desilo 2014.", dodao je Zulić.

Ovaj projekt je jedan od osam projekata za koje je EU osigurala 1.672.369 eura i koji će biti provedeni u narednih 12 mjeseci u cilju podrške oporavku lokalnih zajednica u BiH pogođenih poplavama.

Zulić je naglasio kako će ukupno u tih osam projekata biti obuhvaćeno oko 40 općina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije