Potpisan protokol o prijemu nacrta prijedloga izgradnje autoputa

24.09.2018. 13:28 / Izvor: SRNA
Potpisan protokol o prijemu nacrta prijedloga izgradnje autoputa

Protokol potvrđuje da je kineski partner dostavio ponudu za realizaciju izgrednje autoputa putem koncesije na dionici Koridoru.

Direktor Javnog preduzeća "Auto-putevi Republike Srpske" Dušan Topić i predstavnik konzorcijuma kineskih kompanija koje predvodi "Sinohem kapital" Cui Jan potpisali su danas protokol o prijemu nacrta prijedloga projekta izgradnje autoputa Doboj-Vukosavlje i Vukosavlje-Brčko.

Topić i Cui potpisali su protokol u prisustvu predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović, ministra saobraćaja i veza Neđe Trninića i ambasadora Kine u BiH Čen Bo.

Protokol potvrđuje da je kineski partner dostavio ponudu za realizaciju izgrednje autoputa putem koncesije na dionici Koridora "Pet ce" kroz Republiku Srpsku od Doboja do Vukosavlja i dionici od Vukosavlja do Brčkog prema Srbiji, rekao je Topić novinarima nakon potpisivanja ovog dokumenta.

On je rekao da je riječ o neobavezujućem dokumentu koji nije dio zvaničnog protokola, ali je važan jer je njime potvrđeno i objavljeno da je kineski partner dostavio nacrt ponude.

Nakon detaljnog pregleda dostavljene ponude, u narednih nekoliko mjeseci krenuće se u zvaničnu proceduru koju predviđa Zakon o koncesijama Republike Srpske, dodao je Topić.

"Tokom zime mogli bismo stvoriti uslove da na proljeće potpišemo koncesioni ugovor, što znači da bismo mi mogli ući u eksproprijaciju, a kineski partner u razradu projekte dokumentaciju. Za jednu dionicu već imamo gotovu projektnu dokumentaciju za Koridor `Pet ce`, dok bi za dionicu Vukosavlje-Brčko tek trebalo da se radi, iako postoji mogućnost da se fazno planiraju aktivnosti i radovi na samom terenu", rekao je Topić.

Cui je rekao da će kineska korporacija, po današnjem potpisivanju protokola, uložiti maksimalan napor da što prije realizuje ovaj projekat. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije