Potpisan sporazum o gasifikaciji Republike Srpske

16.03.2021. 13:07 / Izvor: SRNA
Potpisan sporazum o gasifikaciji Republike Srpske

U Banja Luci je danas potpisan sporazum o izgradnji magistralnog gasovoda dužine 325 kilometara koji će ići trasom uz auto-put od Bijeljine do Banjaluke, Prijedora i Novog Grada.

U Banja Luci je danas potpisan sporazum o izgradnji magistralnog gasovoda dužine 325 kilometara koji će ići trasom uz auto-put od Bijeljine do Banjaluke, Prijedora i Novog Grada, a čija je procjenjena vrijednost oko 125 miliona evra.

Sporazum su potpisali direktor preduzeća "Gas-Res" Ljubo Glamočić i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, u prisustvu ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića.

Riječ je o gasovodu "Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije" na pravcu granica Srbije/BiH - Bijeljina - Banjaluka - Prijedor - Novi Grad.

Đokić je rekao da je ovim sporazumom definisana saradnja koja će se u narednim godinama odvijati između kompanija "Gas-Res" o "Srbijagas".

"Ove kompanije imaju zadatak da realizuju strateški plan koji je od posebnog i nacionalnog interesa za Republiku Srpsku, a to je izgradnja gasovoda kroz Republiku Srpsku, odnoso gasifikacija RS", istakao je Đokić.

On kaže da, nakon potpisivanja ovog sporazuma između dvije kompanije, predstoji zaključivanje međudržavnog ugovora između Srbije i BiH, kojeg treba da odbori Savjet ministara, a saglasnost treba da daju Predsjedništvo BiH i Vlada Republike Srbije.

Đokić je rekao da ovim sporazum Srbija preuzima obavezu da o svom trošku izradi dio kraka gasovoda koji se odvaja iz gasovoda Balkanski tok i ide prema Republici Srpskoj, te da izgradi kompletnu infrastrukturu do tačke konekcije na strani Republike Srpske. 

On je naveo da će magistralni gasovod ići trasom uz auto-put od Bijeljine do Banjaluke, Prijedora i Novog Grada.

"Ovaj gasovod će u velikoj mjeri doprinijeti bržem ekonomskom razvoju Republike Srpske, poboljšanju standarda i kvaliteta života ljudi koji će koristiti gas umjesto drugih energenata. Sa ovim projektom biće otvoreno novo razdoblje života građana i razvoja RS", istakao je Đokić.

On je podsjetio da se u realizaciji Strategije razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine, koja je ranije usvojena u parlamentu, kao jedan od segmenata spominje gasifikacija Republike Srpske.

Đokić je rekao da su jedini gradovi u Republici Srpskoj koji su gasifikovani ili imaju izgrađenu gasnu infrastrukturu Zvornik i područje dijela grada Istočno Sarajevo, te sekundarna mreža na području grada Bijeljina, a u toku su aktivnosti na izgradnji priključnog gasovoda od Šepka do Bijeljine.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da je ovaj gasovod razvojni projekat koji je važan za Republiku Srpsku i za Federaciju BiH.

On kaže da su za sada rezervisane količine na Balkanskom toku, odnosno na interkonektoru koji ide od bugarske do mađarske granice, i da potencijalno za Republiku Srpsku iznose 800 miliona metara kubnih.

"Mi ćemo aktivirati već ranije dogovorenu komisiju između Republike Srpske i Srbije, odnosno komisije između "Gas Res" i "Srbijagasa" koja bi trebala da reši sva tehnička pitanja. Nakon toga će se krenuti u ekonomsku analizu koju će raditi "Gas Res", te izradu idejnog, a zatim i glavnog projekta", rekao je Bajatović.

On je naveo da će ovaj gasovod biti u vlasništvu Republike Srpske, odnosno preduzeća "Gas Res", ocijenivši da je ovaj projekat važan za razvoj RS i industrijskih zona.

"Suština ovog sporazuma je da dve kompanije udruže resurse i da što pre dođemo do tehničkih rešenja i projektovanja za ovaj gasovod, odnosno pomoć "Srbijagasa" preduzeću "Gas Res" ", zaključio je Bajatović.

Direktor preduzeća "Gas-Res" Ljubo Glamočić rekao je novinarima da su se stekli uslovi da se krene u ozbiljnu realizaciju ovog projekta.

"Potpisivanjem sporazuma definisali smo prelaz interkonekcije magistarlnog gasovoda Novo Selo kod Bijeljine. Trasa od rijeke Drine do Bijeljine je u dužini od 19 kilometara i taj gasovod bi se spojio sa postojećim gasovodom Šepak-Bijeljina", istakao je Glamočić.

On je rekao da je sporazumom definisano da "Gas-Res" i "Srbijagas" zajedno rade na projektu u smislu projektno-planske dokumentacije i studije ekonomske opravdanosti, te izradi projektne dokumentacije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije