Potpisan sporazum o sufinansiranju utopljavanja zgrade na Alipašinom Polju

05.05.2018. 08:19 / Izvor: Akta.ba
Potpisan sporazum o sufinansiranju utopljavanja zgrade na Alipašinom Polju

Vrijednost radova je 485.000 KM, od čega je Ministarstvo izdvojilo 235.951 KM, Općina Novi Grad Sarajevo 200.000 KM.

Sporazum o sufinansiranju projekta utopljavanja stambene zgrade u ulici Nerkeza Smailagića broj 17, na Alipašinom Polju potpisali su protekle sedmice ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, direktor Kantonalnog stambenog fonda Adnan Efendić, šef Odsjeka u Službi za investicije i komunalne poslove Općine Novi Grad Sarajevo Dervo Čolakhodžić i predstavnik etažnih vlasnika Asif Katica. 

Radi se o prvoj fazi projekta utopljavanja stambene zgrade sa pet lamela u ulici Nerkeza Smailagića, kojom će se raditi utopljavanje nebodera broj 17, gdje će se pored postavljanja energetske fasade, izvršiti i zamjena fasadne stolarije i krova.

Vrijednost radova je 485.000 KM, od čega je Ministarstvo izdvojilo 235.951 KM, Općina Novi Grad Sarajevo 200.000 KM, dok je učešće etažnih vlasnika 48.439 KM. Implementator projekta je Kantonalni stambeni fond koji će vršiti stručno-tehnički nadzor nad izvođenjem radova i provesti procedureu odabira izvođača radova. 

"Općina Novi Grad nastavlja sa realizacijom projekata iz oblasti poboljšanja energijske efikasnosti. U ranijem periodu implementirali smo jako bitan projekat utopljavanja stambene zgrade sa pet ulaza u ulici Semira Frašte. Ovo je nastavak projekta, a obezbijedili smo sredstva i za utopljavanje stambene zgrade u ulici Salke Lagumdžije broj 1,3,5 i 7, poznate kao “Pancirka” na Dobrinji, gdje će se raditi termička fasada i zamjena fasadne stolarije, a radovi bi trebali uslijediti u narednim danima", kazao je Čolakhodžić.

Dodao je da je Općina obezbijedila investiciono-tehničku dokumentaciju i pribavila sva neophodna odobrenja i saglasnosti za kompletan niz (pet lamela) od broja 13 do broja 17, a da će se u ovoj godini raditi neboder na broju 17.

U narednom periodu uslijedit će provođenje procedure izbora izvođača radova, nakon čega će se pristupiti implementaciji projekta. Plan je da se u toku ove godine završi ovaj dio projekta, kako bi se do naredne grijne sezone osigurali bolji uslovi za stanovnike ovog stambenog objekta u smislu njegovog zagrijavanja. 

Prema riječima ministra Lukića niz je benefita koji se postižu ovim projektom, počev od smanjenja potrošnje energije, koja će se u narednom periodu naplaćivati prema stvarnoj potrošnji, a objekat će imati potrebu za dosta manjom potrošnjom energije za zagrijavanje. 

"To su ključni benefiti, jer će stanari imati puno bolje uslove življenja, a značajno će se smanjiti i štetne misije u zraku. Cilj je da ove aktivnosti provodimo na način zajedničkog angažmana u povećanju energetske efikasnosti u objektima kolektivnog stanovanja, s tim da su u nekoliko proteklih godina u ove aktivnosti uključeni etažni vlasnici, što je izuzetno bitno, jer se  radi o objektima koji su u njihovom vlasništvu", naglasio je ministar Lukić..  

Adnan Efendić istakao je da je zadovoljstvo raditi na projektima koji daju konkretne rezultate i efekte za naše sugrađane. "Njihovom realizacijom podignuta je svijest građana koji aktivno učestvuju u ovim projektima", rekao je Efendić.

Projektom energetske efikasnosti predviđeno je utopljavanje stambene zgrade u ulici Nerkeza Smailagića broj 13,14,15,16 i 17, kojaje tokom ratnih djestava pretrpjela oštećenja. Nakon utopljavanja zgrade na broju 17, u narednom periodu radit će se utopljavanje preostalih lamela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije