Potpisan sporazum s EBRD-om u iznosu od 750 miliona eura za 70 km autoputa

26.02.2018. 16:05 / Izvor: Akta.ba
Potpisan sporazum s EBRD-om u iznosu od 750 miliona eura za 70 km autoputa

Tim potpisima je još jednom potvrđen zajednički cilj, a to je poboljšanje kvalitete i raspoloživosti transportne infrastrukture.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tokom premijerske sesije na Trećoj investicijskoj konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja se održava u Londonu i koju organizira Evropska banka za obnovu i razvoj, istaknuo je značaj EBRD-a kao jednog od najvećih institucionalnih investitora u Bosnu i Hercegovinu. 

Govoreći o prioritetima za regionalne projekte, predsjedavajući Zvizdić pozdravio je  organiziranje skupova u cilju saradnje i promoviranja regije Zapadnog Balkana te  istaknuo značaj infrastrukturnih projekata  naglasivši kako je neophodno da se što brže realiziraju. Istaknuo je da Bosna i Hercegovina ima značajne potencijale u bogatim prirodnim resursima i da se kvalitetnim projektima može dodatno podstaknuti privredni razvoj i BiH i regiona. Rekao je da zemlje regiona trebaju definirati zajedničke interese i u narednom periodu pretočiti ih u regionalne projekte.

Razgovaralo se o predstojećim investicijama u različite vrste infrastrukture, posebno u saobraćajnu infrastrukturu, ali su otvorene mogućnosti ulaganja i u energetsku infrastrukturu i u predstojeće digitalno povezivanje zemalja zapadnog Balkana. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je za Bosnu i Hercegovinu i za čitav Zapadni Balkan izuzetno važno da su svi razumjeli da je nedostatak, prije svega, transportne infrastrukture jedan od najvećih razloga usporenog ekonomskog razvoja ukupnog regiona i da je to fokus daljnjeg djelovanja kako Evropske banke za obnovu i razvoj,  tako i Evropske investicijske banke.

Tokom konferencije, potpisan je dodatni sporazum sa EBRD-om u iznosu 750 miliona eura za četiri dionice na autoputu na koridoru 5C u dužini od oko 70 kilometara, od čega je  500 miliona na teritoriji Federacije BiH, a  250 miliona na teritoriji Republike Srpske, čime će biti kompletirana značajna dionica koja će povezati prostor cjelokupne BiH i time omogućiti nove investicije i jači protok robe i ljudi, a na koncu  i ekonomski razvoj BiH.

Uime Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Memorandum je potpisao ministar Denis Lasić, a cilj Memoranduma je identifikacija prioritetnih kapitalnih infrastrukturnih projekata i stvaranje pretpostavki za njihovu realizaciju u saradnji sa EBRD-om.

Tim potpisima je još jednom potvrđen zajednički cilj, a to je poboljšanje kvalitete i raspoloživosti transportne infrastrukture u Bosni i Hercegovini, te u konačnici kontinuiran i uporan rad na ekonomskom razvoju zemlje.

Lasić je istakao da će projekti koji su tim putem definirani što skorije biti realizirani, te da bi uskoro trebali imati nekoliko ugovora o zajmu spremnih za potpis. U ovoj godini bi to trebala biti tri ugovora u iznosu od 190 miliona eura, a u idućoj dva u iznosu 275 miliona eura.

Ministar je zahvalio EBRD-u kao velikom i iskrenom prijatelju Bosne i Hercegovine na dugogodišnjoj izvrsnoj saradnji i naporima koje ulaže u razvoj naše zemlje, kao i podršci kroz jedan ovakav memorandum o razumijevanju, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije