Potpisan Sporazum: U planu izgradnja hidroelektrana na Bioštici

27.03.2014. 08:58 / Izvor: eKapija.ba

Ovaj dokument došao je nakon ozbiljnih namjera opštinskog rukovodstva da unaprijedi energetski sektor.

Odbornici  Skupštine opštine  Sokolac,  jednoglasno su dali  saglasnost  načelniku opštine Milovanu Bjelici da, u ime opštine, potpiše  Sporazum o saradnji sa  londonskom firmom „Hyidro power energy“, što je i učinjeno nakon zasjedanja lokalnog parlamenta. Sporazum su potpisali načelnik Bjelica i direktor poznate kompanije iz Londona  Čarls Džon Bets.  Ovaj dokument došao je nakon  ozbiljnih namjera  opštinskog rukovodstva   da unaprijedi energetski sektor. 

Kako je rekao načelnik opštine Milovan Bjelica, Sporazumom su predviđena jednogodišnja istraživanja  vodotoka Bioštice  na kojem bi se  gradile  hidrocentrale  snage do 250 kilovata.

"Raduje me što su danas odbornici jednoglasno dali saglasnost da  potpišem ovaj sporazum. Imali smo male primjedbe na tekst sporazuma, ali smo ih sa našim  partnerima veoma brzo usaglasili. Potpisali smo sporazum da se radi studija izvodljivosti kada je riječ o hidroenegrgetskim potencijalima na području naše opštine.  Čuvenoj londonskoj firmi  ustupili smo vodotok rijeke Bioštice i  vodovoda, na kojima  će se  vršiti istraživanja. Preuzeli smo obavezu da dostavimo sve podatke  koji se budu od nas tražili i da obavijestimo o ovom poslu  nadležne institucije u Srpskoj – Elektroprivredu RS i Elektrodistribuciju, bez kojih se ovaj posao ne bi mogao raditi. U narednom jednogodišnjem periodu samo pomenuta firma može na ovom prostoru vršiti istraživanja. Kada se završi studija izvodljivosti, na sjednici Skupštine opštine  će se donijeti konačna odluka šta će se  dalje raditi", rekao je Bjelica i dodao da će studija izvodljivosti pokazati sa kolikim  vodenim potencijalom  raspolažemo i  da li  će se na Bioštici moći graditi hidrocentrale veće  snage od 250 kilovata.

Kako je naglasio Bjelica, prije nekoliko godina počelo se sa aktivnostima  vezanim za izgradnju vjetroenergana, ali je taj posao stao.

"Otvorićemo ponovo razgovore o izgradnji vjetroenergana, nastaviti započete aktivnosti. Kada je riječ o kogeneracijskoj proizvodnji energije, naši sugrađani Milivoje Bajagić i Milomir Amović uradili su program  izgradnje  kogeneracijske  enegrane snage  pet megavata,  koji je dostavljen Svjetskoj banci. Ova institucija je pokazala  interesovanje  za ovaj program. U opštinu je dolazilo više predstavnika međunarodnih organizacija kojama je dat pomenuti program. I UNDP je  preuzeo program, izrađena je studija izvodljivosti i projekat, čija je vrijednost 300.000 KM. Ovaj projekat  je na listi prioriteta u Ujedinjenim nacijama. Otvorena  je i priča o izgradnji solarnih energana. U fazi smo izdavanja građevinske dozvole  jednom preduzeću koje se prijavilo sa urađenim elaboratom", izjavio je Bjelica.

Kako je rekao direktor kompanije “Hyidro power energy” Čarls Džon Bets,  interes londonske firme je da razvije energetski sektor u ovom regionu.

"Ovaj prostor ima velike mogućnosti kada je riječ o energetskom sektoru. Mi imamo mnogo toga da vam ponudimo. London je finansijski centar svijeta, imamo pristup finansijama i sa ovim sporazumom mi dolazimo da pomognemo, kako bi se razvili  postojeći energetski potencijali. Do sada smo u ovom  regionu potpisali  još dva ovakva sporazuma", rekao je Bets. 

Londonski “Hyidro power energy” u Republici Srpskoj predstavlja Branislav Santrač, koji je prisustvovao današnjem potpisivanju Sporazuma. Santrač je kazao da će  istraživanja na vodotoku Bioštice i sokolačkom vodovodu krenuti uskoro.

"Istraživanje bi trebalo da počne što je prije moguće. Ako istraživanja pokažu da  postoje hidropotencijali na ovom području, mi ćemo se, naravno, potruditi da izgradimo hidroelektrane na svim mjestima koja pokažu da imaju odgovarajući potencijal. Za lokalnu zajednicu to će značiti mnogo - novo zapošljavanje, a, kasnije, prihod od rada hitroelektrana će se konstantno slivati u opštinsku kasu. Na ovom opštinskom prostoru ima oko 70 kilometara vodotoka, što je, pretpostavljam, dovoljno za  izgradnju više  hidroelektrana",  rekao je Santrač.

Prema njegovim riječima, u narednih godinu dana izvršiće se ozbiljno istraživanje, bazirano na svim dostupnim podacima i na osnovu toga će se uraditi konkretni projekti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije