Investicije / PROJEKTI

Potpisan sporazum za izradu idejnog projekta toplovoda Kakanj - Sarajevo

07.05.2018. 12:50 / Izvor: Fena

Generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Bajazit Jašarević i direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Fuad Čubukčić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o sufinansiranju izrade idejnog projekta snabdijevanja toplinskom energijom iz Termoelektrane Kakanj do Sarajeva.

Radi se o projektu koji bi riješio pitanje snabdijevanja toplotnom energijom općina do Sarajeva i centralnog dijela Sarajeva, a to bi značilo da ovaj dio BiH više neće ovisiti o, primjera radi, ruskom plinu, istaknuto je danas. Osim toga, izgradnjom toplovoda i zagrijavanjem stambenih jedinica na taj način znatno bi se smanjila emisija CO2 i samim tim zagađenost glavnog grada BiH.

Saglasnost za ovakav projekt potpisali su svi relevantni faktori na koje se projekt odnosi, osim Kantona Sarajevo te su čelnici ove dvije institucije pozvali danas nadležne u Kantonu Sarajevo da to učine zbog velikih benefita koje ovaj projekt osigurava.

Direktor Jašarević pojasnio je da sadašnji kapaciteti Termoelektrane Kakanj mogu odgovoriti ovom zadatku, ali je krajnji cilj izgradnja zamjenskog bloka čime bi se stopostotno osiguralo snabdijevanje ovih gradova za period od 50 do 60 godina.

Pojasnio je da je preostalo da se odredi vlasnik i upravitelj projekta, dodajući da ukoliko to bude Elektroprivreda BiH oni će uraditi sve da osiguraju sredstva za ovaj projekt čija izgradnja bi trebala koštati 230 miliona KM.

Kako je istaknuto, cijena toplinskog megavat sata na pragu toplana u Sarajevu bila bi 55 KM po toplinskom satu za period od devet godina od izgradnje toplovoda, što je period povrata investicije, a potom bi ta cijena bila i snižena, te je danas potvrđeno da bi to značilo smanjenje cijene grijanja za gotovo duplo nego je to sada slučaj.

Uz napomenu da je ovaj sporazum predstavlja dokaz strateškog opredjeljenja Fonda i Elektroprivrede, direktor Čubukčić naglasio je da ovaj projekt može nositi epitet generacijskog te da je potpuno opravdan gledajući to s tri aspekta - socijalnog, ekonomskog i okolišnog.

"Riječ je o partnerstvu koje traje nekoliko godina između Fonda i Elektroprivrede, a imamo istu zadaću. Njima je važno proizvesti što više energije, a nama smanjiti zagađenje što i treba da korespondira", podvukao je Čubukčić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić prisustvovao je potpisivanju ovog dokumenta napomenuvši da Energetska strategija upravo podržava i prati ovakve projekte te je naglasio da je potrebno uključiti nadležne s kantonalnog nivoa zbog prohodnosti i funkcionalnosti projekta.

Džindić je najavio da će se uskoro podržati i gradnja termovalorizatora što je postrojenje za spaljivanje otpada i proizvodnju toplotne i električne energije te je izrazio nadu da će ove dvije institucije naći zajednički motiv i za ovaj projekat.

Za izradu idejnog projekta toplovoda potrebno je između deset i 12 mjeseci i milion KM, a on bi trebao definirati jasnu trasu gdje će ići toplovod i provesti sve geoistražne radove. Toplovod će imati, ukazano je danas, direktne benefite za oko 50.000 korisnika u Sarajevu te korisnike u općinama do Sarajeva.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije