Potpisan Ugovor o realizaciji projekta Naša pasivna kuća

17.04.2014. 15:08 / Izvor: eKapija.ba

Hadžibajrić je kazao kako je odmah prepoznao važnost ovog projekta, te da je Općina Stari Grad Sarajevo na osnovu idejnog rješenja, izdala sve potrebne dozvole za gradnju pasivne kuće u starogradskom naselju Kovači.

Uskoro počinje izgradnja prvog pasivnog objekta u Bosni i Hercegovini, a postavljanje kamena temeljca za početak gradnje planiran je 07. maja, 2014. godine. Najavljeno je ovo danas (17. aprila, 2014. godine) nakon potpisivanja Ugovora o realizaciji projekta izgradnje objekta “Naša pasivna kuća”. Ugovor su potpisali Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad i Kemal Čolak, direktor firme “Promo” iz Donjeg Vakufa, koja će biti investitor i izvođač radova.

Hadžibajrić je kazao kako je odmah prepoznao važnost ovog projekta, te da je Općina Stari Grad Sarajevo na osnovu idejnog rješenja, izdala sve potrebne dozvole za gradnju pasivne kuće u starogradskom naselju Kovači.

“Pasivna kuća je projekat koji će biti izgrađen u saradnji državnih institucija tj. Općine Stari Grad Sarajevo i izvođača pasivnih kuća tj. firme “Promo” iz Donjeg Vakufa. To će biti edukativni objekat od 103 m2 i bit će dostupna na prezentovanje građanima i institucijama sa svim njenim pozitivnim učincima”, pojasnio je Hadžibajrić, te dodao da će kuća svojom vrhunskom toplotnom izolacijom i korištenjem energije iz obnovljivih izvora smanjiti potrošnju energije i do deset puta, a istovremeno osigurati maksimalnu udobnost i prijatan boravak.

Direktor firme “Promo” Kemal Čolak kazao je kako će ovo biti prvi pasivni objekat u Bosni i Hercegovini, te da je do sada firma izgradila na hiljade niskoenergetskih montažnih kuća najviše u zemljama zapadne Evrope i da mu je čast što će ovakav objekat biti izgrađen u srcu Sarajeva na Kovačima u Starom Gradu. “Ovo je danas završetak prvog koraka u izgradnji prve pasivne promo kuće u Bosni i Hercegovini u Sarajevu u Starom Gradu, sve zahvaljujući ispravnom odlukom uprave Općine Stari Grad na čelu sa načelnikom Hadžibajrićem”, istakao je Čolak. Dodao je kako su ovim projektom prepoznali bolju budućnost za građane Bosne i Hercegovine i za ukupno tržište izgradnje u BiH. “Ovo je danas jedna nova epoha u izgradnji. Ova kuća će biti veoma korisna i za proizvođaće građevinskog materijala i za obrazovne i akademske institucije”, istakao je Čolak.

"Pasivna kuća je niskoenergetski objekat koji osobinama ugrađenog materijala i načinom izbora grijanja i hlađenja pruža ugodan unutrašnji prostor i udoban boravak tokom cijele godine (zimi je prosječna temperatura 20, a ljeti 26 stepeni), uz vrlo malu potrošnju energije. Prema energetskom razredu, kuća se nalazi u grupi A, a to znači da je potrošnja toplotne energije (i rashladne energije tokom ljeta) 15-20 KVh/m2. Primjera radi, cijena potrošnje 1KVh je oko 0,15 KM, što znači da bi ova kuća trošila godišnje oko 2,50 KM po metru kvadratnom", istakli su u Odsjeku za lokalni razvoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije