Potpisan ugovor o tehničkom prijemu državnog zatvora u Vojkovićima

28.09.2018. 12:48 / Izvor: SRNA
Potpisan ugovor o tehničkom prijemu državnog zatvora u Vojkovićima

Prema ovom ugovoru, tehnički prijem objekta trebalo bi da bude gotov u roku od 60 dana. 

U Vojkovićima, u općini Istočna Ilidža, danas je potpisan Ugovor o tehničkom prijemu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH ukupne vrijednosti 40 miliona KM.

Ugovor su potpisali direktor Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH Zoran Bašić i direktor Unis instituta za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva Đorđe Milišić, uz prisustvo ministra pravde BiH Josipa Grubeše. 

Prema ovom ugovoru, tehnički prijem objekta trebalo bi da bude gotov u roku od 60 dana. 

Grubeša je izrazio zadovoljstvo što je konačno došlo do momenta potpisivanja ugovora o tehničkom prijemu, izrazivši žaljenje što to nije urađeno i prije godinu dana. 

On je rekao da će, nakon što predstavnici ovog instituta uđu u objekat, uputiti zahtjev Vijeću ministara za formiranje pravosudne institucije na nivou BiH kojom će biti ojačana vladavina prava u BiH, jer će ona pokazati da BiH nije samo deklarativno za EU, već da je vladavina prava temelj koja se želi ugraditi u BiH. 

Grubeša je najavio da će, nakon formiranja te institucije, biti imenovan vršilac dužnosti upravnika zatvora. 

"Gledat ćemo da aktivnosti koje se nalaze pred nama budu završene u najkraćem mogućem roku, vodeći računa da ne dođe do greške u tom procesu", rekao je ministar pravde BiH. 

Bašić je istakao da ne očekuje nikakve probleme u toku tehničkog prijema, jer je sva dokumentacija pripremljena tako da Institut već sutra može početi sa radom.

Milišić je napomenuo da je ovaj zatvor jedan od najkomplikovanijh tehničkih pregleda koje je njegova firma do sada imala priliku da radi. 

On je naveo da je rok za završetak tehničkog prijema 60 dana, ali da se nada da će to biti mnogo ranije, jer Unis institut ima dovoljno zaposlenih stručnjaka, te da će, vjerovatno, zaposliti i nekoliko vanjskih eksperata kako bi projekat bio što brže gotov. 

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera BiH, kapaciteta 348 mjesta, biće smješteni osuđenici /298 osoba/ i pritvorenici (50 osoba) Suda BiH.

Riječ je o najopasnijim osuđenicima i pritvorenicima, ratnim zločincima i drugim najtežim prestupnicima u svim oblicima kriminala.

Površina objekta je 24.000 metara kvadratnih, poseban blok izgrađen je za agresivne zatvorenike, a po potrebi će biti osigurana sva potrebna ljekarska zaštita, bez napuštanja zatvorskog kruga.

Početkom rada zatvora značajno će biti rasterećeni kapaciteti entitetskih zatvorskih jedinica, te će riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinilaca lakših krivičnih dijela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije