Potpisan Ugovor o uspostavi Hemodijaliznog centra u goraždanskoj bolnici

13.09.2018. 09:23 / Izvor: Akta.ba
Potpisan Ugovor o uspostavi Hemodijaliznog centra u goraždanskoj bolnici

Za realizaciju ovog projekta obezbijeđena su finansijska sredstva u iznosu od 280.000 KM.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i v.d. direktorica Kantonalne bolnice Nermina Kamenica potpisali su Ugovor o finansiranju Projekta uspostave Hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici u Goraždu. Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Sabira Bešlija, predsjednik Nadzornog odbora Kantonalne bolnice Osman Subašić te jedan od dijaliznih bolesnika Adnan Pirija.

Projekat  finansira Vlada BPK Goražde, odnosno resorno ministarstvo u iznosu od 280.000 KM, a Kantonalna bolnica ima obavezu da obezbijedi adekvatan prostor.

Prema riječima premijera BPK Goražde  Emira Okovića radi se o  jednom  od najznačajnijih projekata koji će se realizovati u narednih šest mjeseci.

"Čast i zadovoljstvo mi je pomoći našim sugrađanima koji su jako bolesni i kojima predstavlja veliki napor da odlaze svaki drugi dan na terapiju u Sarajevo i nazad. Ovo planiramo duži period, Vlada je sebi stavila u obavezu da obezbijedi  inicijalnih 280.000 KM i sa ovim današnjim činom krećemo u konačne aktivnosti uspostave Hemodijaliznog centra koje podrazumijevaju osposobljavanje prostorija, nabavku opreme i  edukaciju medicinskog kadra", kazao je premijer Oković.

On je naglasio da će završna faza biti uključivanje Federalnog zavoda osiguranja i reosiguranja u sistem finansiranja troškova dijalize.

"Formirana su dva tijela, odnosno dvije komisije, jedna  sa zadatkom da napravi finalnu procjenu troškova dijalize i druga koja će pokrenuti postupak javnih nabavki da bi to sve bilo transparentno i onako kako je to zakon predvidio", kazao je premijer BPK Goražde.

Saglasnost na ovaj projekat dala je i Skupština BPK Goražde.

"Ovaj projekat je dio Akcionog plana za zdravstvo koji je usvojila Skupština  i moram naglasiti da su i pozicija i opozicija dali podršku, jer svi smo svjesni kako teško žive dijalizni bolesnici s područja našeg kantona", kazao je Senad Čeljo, predsjednik Komisije za zdravstvo Skupštine BPK Goražde.

Ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Sabira Bešlija istakla je da će Hemodijalizni centar biti smješten na trećem spratu Kantonalne bolnice.

"Uz već postojeći sprat koji je potrebno adaptirati, potrebna je i edukacija medicinskog osoblja te je iz tog razloga potrebno šest mjeseci kako bi došlo do implementacije ovog projekta", naglasila je ministrica.

Za početak, predviđena je edukacija za četiri medicinska tehničara i dva doktora koja će se obaviti u Tuzli, a u zavisnosti od toga, kao i od dinamike provedbe procedure javnih nabavki te okončanja građevinskih radova, Hemodijalizni centrar u Goraždu trebao bi početi s radom u maju 2019.godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije