Investicije / PROJEKTI

Potpisan ugovor o zajmu za Projekt gradskih prometnica Sarajevo

25.06.2020. 11:39 / Izvor: Akta.ba

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda, potpisao je danas sa šeficom ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl ugovor o zajmu za Projekt gradskih prometnica Sarajevo. 

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid -19.

Svrha projekta je poboljšanje ključne cestovne mreže u sarajevskoj županiji, kroz financiranje izgradnje i nadogradnje cestovne infrastrukture na dionicama Prve transverzale (dvocijevni tunel Kobilja glava) i Devete transverzale kako bi se grad Sarajevo povezao s drugim dijelovima županije i regionalnom cestovnom mrežom.

Cilj projekta je i smanjenje sadašnjih gužvi i poboljšanje mobilnosti prometa u regiji. 

Iznos zajma je 30 milijuna eura, rok otplate zajma 15 godina uključujući 3 godine grace perioda na otplatu glavnice. Završetak projekta očekuje se krajem 2022. godine.  

Ministar Bevanda zahvalio se direktorici Naessl i istaknuo kako ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima koji doprinose kvaliteti života građana Bosne i Hercegovine. 

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije