Potpisan ugovor: Počinje sanacija objekta "Boško Buha"

06.08.2014. 11:45 / Izvor: eKapija.ba
Potpisan ugovor: Počinje sanacija objekta 'Boško Buha'

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktorica firme „Eko Teh“ Jasminka Pindžo potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o izvođenju prve faze radova na rekonstrukciji objekta „Boško Buha.“

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktorica  firme "Eko Teh“ d.o.o Sarajevo, Jasminka Pindžo danas su u izgradi Općine potpisali Ugovor o izvođenju prve faze radova na rekonstrukciji objekta Boško Buha. Potpisivanju Ugovora, pored predstavnika Općine Novo Sarajevo i izvođača radova, prisustvovali su i predstavnici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

U svom obraćanju, Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da je ovo jedan od značajnijih projekata Općine Novo Sarajevo, te da je kao takav dio revidirane Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine. Projektom rekonstrukcije, navodi načelnik, predviđeno je vraćanje prvobitne namjene objekta, a to je prostor sa obrazovno-kulturnim i društvenim sadržajima prvenstveno za djecu do 14 godina, kao i za širu populaciju.

"Obzirom da se radi o projektu čija je vrijednost oko 2. 200. 000 KM, realizacija istog će se vršiti fazno u skladu sa finansijskim sredstvima, jer moramo voditi računa i o tome da se ne ugrozi realizacija i ostalih projekata, te da ni jedan dio općine ne bude zapostavljen", istakao je načelnik Nedžad Koldžo, te dodao da bi se u realizaciju ovog projekta trebali uključiti i ostali nivoi vlasti, obzirom da se radi o Centru koji nije samo od značaja za općinu, nego i za Grad, Kanton i državu BiH.

Direktorica firme "Eko Teh“ Jasminka Pindžo kazala je da joj je uvijek zadovoljstvo biti dio projekata gdje se pomaže djeci i omladini, te da "Boško Buha" nije važan samo za općinu Novo Sarajevo, već i za cijeli grad "jer je na neki način uvijek bio simbol Sarajeva.“

U skladu sa tehnologijom građenja, projektnom dokumentacijom i planiranim sredstvima, prva faza radova podrazumijeva pripremne radove,  radove na rušenju i demontaži, zatim betonske i armirano-betonske, krovo-limarske, te bravarske radove. Na ovaj način će se objekat  zatvoriti i zaštititi, te pripremiti za nastavak izvođenja građevinsko-zanatskih radova. Vrijednost ugovorenih radova je oko 265.000 KM.

U centru „Boško Buha“predviđeni su sadržaji obrazovnog, kulturnog i društvenog karaktera koje čine:  višenamjenski prostor za organizovanje izložbi, priredbi i sličnih manifestacija, multifunkcionalna sala sa pozornicom za koncerte, predstave i filmske projekcije, internet-kafe klub, sala za održavanje predavanja i promocija, prostor za organizovanje sekcija i kurseva, biblioteka i čitaonica, komunikacijski blokovi sa stepeništem i liftom, sanitarni čvorovi, te info pult sa garderobom.

Na prvoj etaži će biti smješteni adminstrativni dio sa nizom kancelarija i salom za sastanke, galerija kao dio biblioteke, sale za organizovanje muzičkih, plesnih, baletnih, likovnih i sličnih aktivnosti, svlačionica, servisni prostor za rekvizite i sanitarni čvorovi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije