Potpisan ugovor za 46 miliona eura kredita za izgradnju "Toplane Zenica"

15.03.2019. 11:03 / Izvor: Fena
Potpisan ugovor za 46 miliona eura kredita za izgradnju 'Toplane Zenica'

Kompanija "ArcelorMittal“ Zenica potpisala je danas ugovor za kredit vrijedan 46 miliona eura s Evropskom bankom za obnovu i razvoju.

Kompanija "ArcelorMittal“ Zenica potpisala je danas ugovor za kredit vrijedan 46 miliona eura s Evropskom bankom za obnovu i razvoju, što će biti utrošeno za realizacije projekta javno-privatnog partnerstva za izgradnju "Toplana Zenica“.

Za projekte "zelene energije" u tom gradu bit će utrošeno pet miliona eura od te sume, a Toplana koja će biti na plin, proizvodit će toplotnu paru za proizvodni proces u toj kompaniji te zagrijavati kućanstva i privredne subjekte u Gradu Zenica.

"Očekujemo da ćemo već 2020. godine imati pokrenute nove kotlove", najavio je generalni direktor ArcelorMittala Biju Nair.

Ukupna vrijednost projekata je 53 miliona eura, a ArcelorMittal će u budućoj kompaniji, čiji je direktor Nikhil Mehta, imati 50 posto vlasništva. Grad Zenica dobit će 20, a preostala dva partnera iz Finske, koji će isporučiti kotlove, po 15 posto udjela u tom joint venture preduzeću.

"Veoma sam sretan, jer mnogi nisu vjerovali u ovaj projekt. Vidite da je sve završeno. Finansije su završene, prijekti su završeni i kotlovi se proizvode", istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je najavio kako će bez uglja imati čišći zrak te omogućiti da Zenica uđe u krug “zelenih gradova” Evrope.

"Veoma se brzo kreće ili je već krenula gasifikacija grada. Brzo ćemo ukinuti loženje uglja u gradu", najavio je Kasumović, dodajući kako je već počela implementacija projekta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije