Potpisan ugovor za idejni projekat otvaranja rudnika Lješljani

16.09.2014. 08:38 / Izvor: SRNA
Potpisan ugovor za idejni projekat otvaranja rudnika Lješljani

Predstavnici preduzeća "Privredni preporod" iz Banjaluke i Rudnika Velenje iz Slovenije potpisali su jučer ugovor o izradi idejnog projekta otvaranja rudnika mrkog uglja Lješljani kod Novog Grada.

Predstavnici preduzeća "Privredni preporod" iz Banjaluke i Rudnika Velenje iz Slovenije potpisali su jučer ugovor o izradi idejnog projekta otvaranja rudnika mrkog uglja Lješljani kod Novog Grada.

Ugovor su u Novom Gradu potpisali direktor "Privrednog preporoda" Dragan Borković i izvršni direktor u Rudniku Velenje Ludvig Golob nakon dugogodišnjih istraživanja ovog ležišta.

Kroz izradu idejnog projekta biće ponuđena i određena infrastrukturna rješenja, koja bi trebalo da budu urađena u pripremi izgradnje jame.

Glavni projektant u Rudarskom institutu Banjaluka Vladimir Bijelić, koji projektuje otvaranje rudnika u Lješljanima, rekao je da je potrebno pet mjeseci intenzivnog rada na izradi idejnog projekta.

"Nakon toga, za izradu glavnog rudarskog projekta potrebno je godinu dana, ali se može raditi i etapno, tako da nakon osam mjeseci može da počne gradnja rudnika. Pri tom mislim na infrastrukturne - energetske objekte, trafo stanice, saobraćajne, vodovodne i druge objekte koji moraju biti napravljeni na površini u pripremi jame", rekao je Bjelić.

On kaže da će nakon toga vjerovatno biti završen i glavni projekat, što bi značilo da se može početi sa otvaranjem rudnika.

Prema njegovim riječima, u fazi otvaranja može se računati na proizvodnju od 300 do 400 tona godišnje, a ne može se utvrditi kada će početi puna eksploatacija.

Izvršni direktor za razvojno područje u rudniku lignita Velenje Ludvig Golob rekao je da u Lješljanima ima dovoljno uglja.

"U ovom trenutku mogu da kažem da na ovom području ima dosta uglja odličnog kvaliteta", rekao je Golob.

On ističe da, osim uglja, u Lješljanima ima i bentonita, a zadatak tima iz Velenja je da nađe tehnologiju koja bi omogućila najlakše i najjeftinije vađenje uglja i bentonita da bi obje frakcije mogle da budu ponuđene u prodaji.

"Prije 50 godina ovdje je otkopavano 200.000 tona klasičnom metodom. Smatramo da bi se današnjom tehnologijom ugalj mogao iskopavati po ekonomskoj cijeni", rekao je Golob.

On kaže da bi godišnja proizvodnja za rentabilnost rudnika trebalo da bude bar 250.000 tona, za šta je potrebno zaposliti 250 radnika.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić rekla je da je, nakon ispitivanja ovog ležišta, potpisivanje ugovora za idejni projekat druga faza.

"Projekat nije stao i ide svojom dinamikom. Dobili smo uvjeravanja da bi za osam do devet mjeseci mogli početi pripremni radovi ukoliko bi se glavni rudarski projekat radio u fazama", rekla je Rajilićeva, koja je prisustvovala potpisivanju ugovora.

Privredno društvo "Privredni preporod" iz Banjaluke, u okviru odobrenog koncesionog polja na ležištu mrkog uglja i bentonita Lješljani, od aprila do decembra 2013. godine realizovalo je istraživanje radi potvrđivanja ranije utvrđenih i dokazivanja novih rezervi.

Geodetskim snimanjem obuhvaćeno je oko 680 hektara koncesionog polja. U okviru istraživanja urađeno je 12 bušotina ukupne dužine 2.840 metara, što sa bušotinama urađenim u ranijim istraživanjima od 9.043 iznosi 11.883 metara.

Rezultati istraživanja pokazuju da su rezerve uglja 12.302.975 tona, a bentonita 4.006.608 tona.

Ugovor o dodjeli koncesije za korišćenje mrkog uglja i bentonita na ležištu Lješljani preduzeću "Privredni preporod" potpisan je 28. maja 2012. godine.

Ugovor su potpisali ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević i direktor "Privrednog preporoda" Dragan Borković, a prethodila mu je uplata jednokratne naknade za koncesiono pravo za ekspoataciju mineralnog resursa od 225.000 KM.

Tada je rečeno da se koncesionar obavezao da će izraditi projektnu dokumentaciju za ekspoataciju i nabaviti opremu za 35 mjeseci, a nakon toga u roku od mjesec dana otpočeti sa eksploatacijom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije